عباس بصیر، وزیر پیشین تحصیلات عالی در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل خواستار فشار بیشتر بر طالبان شده و گفته است که این گروه تمایلی به تغییر معنادار در مورد آموزش دختران ندارد.
در این نامهی بصیر که پای آن ۱۷۴ استاد دانشگاه نیز امضا کردهاند، آمده است که رویکرد طالبان در قبال آموزش زنان نه تنها ناقض حقوق اساسی بشر است، بلکه آشکارا در تضاد با ارزشها و دستورات اسلام است. آنان گفتهاند که اسلام مردان و زنان را به دانشآموزی تشویق میکند.
وزیر پیشین تحصیلات عالی و استادان دانشگاه گفتهاند که آنچه در افغانستان اتفاق میافتد یک آپارتاید جنسیتی است و ممکن است جنایت علیه بشریت باشد.
آنان با بیان اینکه آموزش دختران برای بسیاری از اهداف از جمله رشد اقتصادی، صلح و عدالت مرتبط است، گفتهاند که ممنوعیت تحصیل نیمی از جمعیت افغانستان توسط طالبان تصمیمی است که پیامدهای فاجعهباری برای آیندهی افغانستان دارد و افغانهای بیشتری را به ترک کشور سوق میدهد.
فعالان دانشگاهی در کنار ممنوعیت تحصیل زنان، دربارهی تلاشهای طالبان برای «افراطیسازی برنامههای درسی» دانشگاه نیز ابراز نگرانی کردهاند.
وزیر پیشین تحصیلات عالی در ادامه از سفر اخیر هیأت سازمان ملل استقبال کرده و در عین حال گفته است: «با توجه به عدم علاقهمندی طالبان به روابط بینالملل، آموزش و پیشرفت، من معتقدم که آنان تمایلی به ایجاد هرگونه تغییر معنادار در زمینهی آموزش دختران ندارند.»
بصیر و استادان دانشگاه از گوترش خواستهاند که از زنان افغانستان حمایت کنند و سازمان ملل و جامعهی بینالمللی باید فشار دیپلماتیک خود را بر رژیم طالبان افزایش دهند تا این گروه محدودیتهای خود را لغو کند.
آنان تأکید کردهاند که زنان باید آزادانه کار و تردد کنند و دختران باید به مکتب و دانشگاه ادامه دهند.
وزیر پیشین تحصیلات و استادان دانشگاه خواستار ارائه برنامههای بورسیه تحصیلی یا آکادمیهای آنلاین برای ادامهی تحصیل زنان در افغانستان نیز شدهاند.
آنان در ادامه از دبیرکل سازمان ملل خواسته است که تمام حمایتها از طالبان را ممنوع کند و این گروه باید در قبال اقدامات خود مسئول شناخته و با تحریمهای بیشتری مواجه شود.
در نامهی فعالان دانشگاهی آمده است: «جامعهی جهانی با وعدههای دروغین طالبان گمراه شده و بیش از یک سالونیم منتظر است که طالبان به حقوق بشر احترام بگذارند.»
بهگفتهی آنان، زمانی پاسخگو قراردادن طالبان فرا رسیده، زیرا مصونیت از مجازات باعث نقض بیشتر و بدتر شدن وضعیت حقوق بشر در کشور خواهد شد.
بصیر و استادان دانشگاه گفته تا زمانی که طالبان در راستای رعایت حقوق بشر، از جمله با بازگشایی مکاتب و دانشگاهها به دخترانه و گفتوگوی بینالافغانی در مورد نظام سیاسی آینده و ایجاد یک حکومت فراگیر گامهایی بر ندارند، به رسمیت شناخته نشوند.
وزیر پیشین تحصیلات عالی گفته که او نگران عواقب طولانیمدت سرکوب مداوم زنان، دختران و اقلیتها توسط طالبان است و اگر سازمان ملل متحد و جامعهی جهانی به اقدامات تنبیهی شدیدتر متوسل نشوند، تجاوزات و سرکوب طالبان ممکن است ادامه یابد.