یکی از اعضای مجلس ایران میگوید که به نماینده ویژهی این کشور در امور افغانستان گفته شده که به حکومت طالبان در کابل اعلام کند که اگر حقآبهی ایران از رود هیرمند (هلمند) تأمین نشود، مهاجران افغانستانی از سیستان و بلوچستان اخراج خواهند شد.
محمد سرگزی این اظهارات را در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا ایران مطرح کرده است.
او گفته است که با نزدیک شدن موسوم سیلاب، رییسجمهور ایران به وزیر امور خارجهی این کشور مأموریت ویژه داده است که برای گرفتن حقآبهی هیرمند رایزنی کند.
محمد سرگزی افزوده طبق معاهدهی سال ۱۳۵۱ که میان حکومتهای سابق افغانستان و ایران امضا شده، ۸۲۰ میلیون متر مکعب حقآبه برای ایران پیشبینی شده؛ اما در این سالها این آب به ایران داده نشده است.
او علاوه کرده است: «رییسجمهور تکلیف کرده که هرچه سریعتر با اتمام حجت به افغانستان این حقآبه را بگیرند. در سفر معاون اول رییسجمهور به حوزه سیستان نیز به نماینده ویژهی رییسجمهور در امور افغانستان گفته شد که به هیأت حاکمهی افغانستان اعلام کند در صورتیکه حقآبهی سیستان را ندهند، تمام اتباعی را که در استان حضور دارند اخراج خواهند کرد.»
حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل که نماینده ویژهی این کشور نیز است، بهتازگی در ديدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان خواستار مدیریت آب هلمند برای تأمین حقآبهی ایران شده است.
متقی موقف حکومت طالبان دربارهی حقآبهی ایران را واضح ساخته و گفته است: «ما به معاهدهی سال ۱۳۵۱ آب میان افغانستان و ایران متعهد هستیم؛ اما میزان اندک باران باعث کمبود آب شده و این یک عذر واقعی است.»
او امیدواری کرده که مشکل کمبود آب با افزایش میزان باران حل شود.
مقامات ایرانی پیش از این هم بارها بر تأمین حقآبهی ایران از آبهای افغانستان تأکید کردهاند.
چندی پیش حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجهی ایران گفته بود که آب رودخانه هیرمند (هلمند) یکی از شاخصهای تهران برای نحوهی تعامل این کشور با طالبان در آینده است.