فران اکیزا، نمایندهی صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان گفته است که بسیاری از مقامهای سطح بالای طالبان با ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم مخالف اند، اما ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه میخواهد به این ممنوعیت ادامه بدهد.
آقای اکیزا بهتازگی در مصاحبه با «ایافای» گفته پس از صحبتهای متعدد با مقامهای طالبان دریافته است که «اکثریت عظیم وزرا و والیان» این گروه با توقف تحصیل دختران پس از پایان آموزشهای ابتدایی مخالفت میکنند.
بهگفتهی اکیزا، این مقامهای طالبان گفتهاند که تصمیم برای لغو فرمانهایی در خصوص ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران از صلاحیتهای رهبر این گروه است.
نمایندهی یونیسف برای افغانستان در جریان سفرش به نیویارک در مورد فعالیتهای یونیسف و مشکلاتی که کارمندان این نهاد با آن مواجه هستند، صحبت کرده است.
فران اکیزا افزوده است که مکاتب ابتدایی بهروی دختران در سراسر افغانستان باز هستند و ۲.۵ میلیون دختر به مکتب میروند. او فعالیت مکاتب ابتدایی را در راستای فراهمکردن آموزش ابتدایی و تقویت اجتماعیشدن دختران مهم خوانده است.
بهگفتهی او، طالبان برای احیای حق ادامهی تحصیل دختران در مکاتب بالاتر از صنف ششم خواستار جداسازی صنفهای درسی براساس جنسیت، آموزش آموزگاران زن به دختران و معرفی لباس ویژه برای دانشآموزان هستند.
نمایندهی یونیسف برای افغانستان در مورد ممنوعیت کار زنان در دفترهای سازمان ملل و سایر سازمانهای غیردولتی نیز گفته است که «در مورد دامنهی این ممنوعیت و استثنائات متعدد این قاعده سردرگمی زیادی وجود دارد».
فران اکیزا گفته است که صحت و آموزش دو بخش مستثنا از فرمانهای منع آموزش و کار زنان توسط طالبان هستند که براساس درک این گروه، آموزش و ارائهی خدمات صحی به زنان باید توسط زنان انجام شود.
او اما گفته است که طالبان روشن نکردهاند که آیا فرمان ممنوعیت کار زنان شامل تمام مشاغل میشود یا فقط برای مشاغل در سازمانها یا نهادهای خارجی.
با این حال، نمایندهی یونیسف گفته است که محرومیت زنان از بازار عمومی کار در ولایتهای مختلف بهطور متفاوتی اعمال میشود.
«ایافای» به نقل از فران اکیزا نوشته است: «در واقع حضور کارمندان زن به موضوعی تبدیل شده است که با صبر و حوصله و بهصورت موردی دربارهی آن مذاکره میشود.»
اکیزا بهعنوان نمونه گفته است که در یک عملیات انتقال پول نقد به خانوادههای نیازمند، حضور زنان در تیم منع شد، اما هنگامی که یونیسف تأمین بودجه را به حضور زنان مشروط کرد، به اختصاص ساعتهای مشخصی برای زنان توافق صورت گرفت.
نمایندهی یونیسف افزوده است که در موارد دیگر، از جمله مراقبت از کودکان بیسرپرست در پناهگاههای عمومی، هیچ استثنایی اعمال نشده و این پناهگاهها بدون بودجهی بینالمللی رها شدهاند.
او حضور زنان در کنار مردان در تیمهای امداد را مهم دانسته و تأکید کرده است که در غیر این صورت ممکن است عملیات امدادرسانی از هم بپاشد.
«ایافای» نوشته است که ممنوعیت آموزش دختران از سوی طالبان سبب شده است که حدود یک میلیون دختر از آموزش محروم بمانند. این تصمیم طالبان از سوی شمار زیادی از کشورها، از جمله کشورهای اسلامی محکوم شده است.