جامعه ترکتباران در اعتراض به آنچه که جابهجایی اعضای تحریک طالبان پاکستان در شمال افغانستان خواندهاند، به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نامه نوشته و گفتهاند که «سیاستهای خصمانه طالبان در قبال ترکتباران و سایر اقوام ساکن در شمال کشور، نگرانیهای شدیدی را برانگیخته است».
این نامه امروز (جمعه، ۲ سرطان) از سوی فعالان ترکتبار منتشر شده است. نقیبالله فایق، والی پیشین فاریاب در صفحهی فیسبوک خود نوشته است که این نامه را هزاران نفر امضا و تأیید کردهاند.
جامعه ترکتباران در این نامه نوشتهاند در حالی که وضعیت حساس افغانستان نیاز به همگرایی و اتحاد همه اقوام ساکن و مذاهب دارند، طالبان با تشدید انحصار قدرت و اعمال سیاستهای قوممحور و تبعیضآمیز، عامل تعمیق بیشتر بحران میشوند.
اعضای این جامعه طالبان را متهم به اجرای سیاستهای «خصمانه» در قبال ترکتباران افغانستان و سایر اقوام ساکن در شمال کشور کرده و گفتهاند که این گروه با جابهجایی برنامهریزیشده و سیستماتیک اعضای تحریک طالبان پاکستانی تحت نام مهاجرین در ولایتهای شمالی بهدنبال تغییر ترکیب قومی این مناطق هستند.
طالبان تأیید میکنند که «مهاجرین وزیرستانی» از ولایتهای جنوبی از مرز پاکستان به سایر ولایتها، از جمله شمال منتقل میشوند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان به تلویزیون طلوع نیوز گفته بود که انتقال «مهاجرین وزیرستانی» از مرز پاکستان در راستای منافع «افغانستان و پاکستان» انجام میشود.
پیشتر وزیر داخلهی پاکستان نیز گفته بود که طالبان طرحی را پیشنهاد کردهاند که براساس آن اعضای طالبان پاکستانی از مرز افغانستان و پاکستان دور میشوند.
منتقدان طالبان انتقال «مهاجرین وزیرستانی» به شمال را «وزیرستانیسازی شمال» میدانند و نیز میگویند که این مهاجرین اعضای تحریک طالبان پاکستانی هستند.
طی روزهای گذشته گزارشهایی از رسیدن کوچیهای تازهوارد در بخشهایی از ولایت تخار هم گزارش شده است. بهگفتهی منابع محلی، این کوچیها از ساکنان بومی محل خواستهاند که خانههایشان را تخلیه کنند. طی روزهای اخیر از درگیری کوچیها با ساکنان بومی محل روستای «نوآباد سجانی» ولسوالی خواجه بهاءالدین تخار نیز گزارش شده است.
جامعه ترکتباران افغانستان در نامهی خود به آنتونیو گوترش گفته است اظهارات اخیر وزیر داخلهی پاکستان و سخنگوی طالبان مبنی بر اسکان «اعضای تحریک طالبان پاکستان در شمال کشور، حاکی از توافق طرفین برای تطبیق این پروژهی شوم و غیرانسانی است».
اعضای این جامعه از گوترش خواستهاند که نگرانیهای آنها را با جانب پاکستان و گروه طالبان در میان بگذارد.
آنها از ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل در افغانستان نیز خواستهاند تا موضوع کوچهای اجباری، اسکان تحریک طالبان پاکستانی و سایر موارد نقض حقوق بشری را در شمال کشور، بهویژه در مناطق مسکونی ترکتتباران، از نزدیک دنبال و مستندات را با جامعه جهانی و مردم افغانستان شریک کند.
در نامه آمده است که جابهجایی و پناه دادن به یک گروه مسلح شورشی از جانب طالبان، مصداق بارز روابط نزدیک این گروه با همه گروههای تروریستی در جهان است که نشان میدهد افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان، یکبار دیگر تبدیل به بستر مناسب برای فعالیتهای تروریستی شده است.
جامعه ترکتباران از جامعه جهانی، کشورهای همسایه، بهویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته است تا این موضوع را بهصورت جدی بررسی کند و برای جلوگیری از تبدیل دوباره افغانستان به لانهی تروریستها اقدام کند.
این جامعه ضمن هشدار از عواقب بد اعمال «سیاستهای قومی و تبعیضآمیز» طالبان و اسکان گروههای بیگانه و شبهنظامی تحت نام مهاجرین، گفته است که «دفاع از مال و جان را از حقوق مشروع خود میداند با تمام توان در برابر هر نوع تعرض و تهاجم، ایستادهگی خواهند کرد».
جامعه ترکتباران در بخشی از نامهی خود گفته است در حالیکه فقر، ناداری و بیکاری در شمال کشور، در میان ترکتباران فاجعهبار است، توزیع کمکهای بشری به هیچ صورت عادلانه و بسنده نیست.