مایک پنس، معاون رییسجمهور پیشین امریکا گفته است که علیرغم توافق دولت ترمپ با طالبان که براساس آن نیروهای امریکایی باید تا ماه می ۲۰۲۱ از افغانستان خارج میشدند، هزاران نیروی امریکایی در این کشور باقی میماندند.
او در مصاحبهای که دیروز (یکشنبه، ۱۱ سرطان) پخش شد، گفته است: «صادقانه، همیشه معتقد بودم که حفظ چند هزار نیروی امریکایی برای حمایت از تلاشهای ما علیه عناصر تروریستی، هم در افغانستان و هم در منطقه عاقلانه است.»
بهگفتهی او، دولت ترمپ در نهایت نیروهای امریکایی را علیرغم توافق با طالبان، حفظ میکرد. پنس افزوده است: «همانطوری که رییسجمهور سابق اعلام کرد، ما نیروهایمان را از سوریه بیرون کشیدیم… اما در نهایت امروز هنوز نیروهای امریکایی در سوریه هستند. فکر میکنم ما آنجا میماندیم.»
براساس توافق ۲۰۲۰ دولت ترمپ با طالبان در دوحه، ایالات متحده باید نیروهای خود را از افغانستان خارج میکرد. معاون سابق رییسجمهور امریکا اما استدلال کرده است که طالبان شروط توافق دوحه را نقض کردهاند و بنابراین، ایالات متحده نیازی به رعایت این توافق نداشت.
پیش از این هم نزدیکان ترمپ و خود او از نحوهی عملکرد دولت بایدن در زمینهی خروج از افغانستان انتقاد کردهاند. بایدن هم بارها توجیه کرده است که او توافق خروج را از دولت ترمپ به میراث گرفته بود.
بهتازگی وزارت امور خارجهی امریکا، گزارش طبقهبندینشدهای منتشر کرد که در آن دولت ترمپ و بایدن بهدلیل برنامهریزی «ناکافی» پیش از خروج از افغانستان و همچنین چندین اقدام اشتباه دیگر، مقصر شناخته شدهاند.
در این گزارش آمده است: «در هر دو دولت، در سطح ارشد بدترین سناریوها و اینکه چقدر سریع ممکن است رخ دهند، به اندازهی کافی مورد توجه قرار نگرفت.»
مایک پنس که معاون ترمپ بود، اما گفته است که به اعتقاد او دولت ترمپ مسئولیت هرجومرج را بر عهده ندارد.
پنس افزوده است: «من میدانم که معاملهای که با طالبان انجام شد چه بود. خیلی واضح بود. من در اتاق بودم که رییسجمهور ترمپ به رهبر طالبان گفت: ببینید، شما باید با دولت افغانستان همکاری کنید. تروریستها را پناه نمیدهید و به هیچ سرباز امریکایی آسیب نمیرسانید.»
او علاوه کرده است که نیروهای امریکایی ۱۸ ماه را بدون تلفات سپری کردند، اما در میدان هوایی کابل ۱۳ سرباز امریکایی هنگام خروج کشته شدند. بهگفتهی پنس، مقصیر این رویداد جو بایدن است.
براساس توافق دوحه، خروج نظامیان امریکایی از افغانستان آغاز شد و در حالیکه آخرین گروه از نظامیان امریکایی در کابل حضور داشت، طالبان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱ دولت افغانستان را سرنگون و پایتخت کشور را تصرف کردند.
از دید مقامهای امریکایی و دولت پیشین افغانستان، توافق دوحه زمینهی فروپاشی دولت و ارتش افغانستان و قدرتگیری دوبارهی طالبان را فراهم کرد.