یافتههای روزنامه اطلاعات روز نشان میدهد که طالبان طی یک ماه اخیر (سنبله) از هفت ولایت کشور دستکم ۱۲۹ غیرنظامی را بازداشت کرده یا بهگونهی موقت تحت توقیف قرار دادهاند.
در جمع این افراد، کارمندان یک نهاد کمکرسان، نظامیان حکومت پیشین، دانشجویان و دو زن شامل اند.
بیشتر افراد بازداشتشده، باشندگان ولایتهای پنجشیر، تخار و بامیان هستند. در پنجشیر و تخار افراد به اتهام ارتباط با «جبهه مقاومت ملی افغانستان» بازداشت شده، اما در بامیان شهروندان هزاره بهدلیل دعوی کوچیها و جنجال بر سر زمین با افراد متعلق به قوم پشتون، توسط طالبان بازداشت و توقیف شدهاند.
نهادهای حقوق بشری اینچنین بازداشتها را «خودسرانه» میخوانند و بارها خواستار توقف آن توسط طالبان شدهاند.
بازداشت باشندگان پنجشیر
طبق آمار روزنامه اطلاعات روز، طالبان در جریان ماه سنبله ۱۷ نفر از باشندگان پنجشیر را از خود این ولایت، شهر کابل و ولایت پروان بازداشت کردهاند. این گروه باشندگان پنجشیر را عمدتا به اتهام ارتباط با «جبهه مقاومت ملی افغانستان»، به رهبری احمد مسعود بازداشت کرده است.
بهتاریخ ۲۶ سنبله منابع محلی در ولسوالی شتل پنجشیر خبر دادند که استخبارات طالبان طی یک هفته هشت نفر از باشندگان این ولسوالی را از ولایت پروان به اتهام همکاری با «جبهه مقاومت ملی افغانستان» بازداشت کرده است.
بهگفتهی منابع، این افراد اعضای خانوادههایی هستند که سال گذشتهی خورشیدی توسط طالبان از روستاهایشان در ولسوالی شتل پنجشیر کوچ اجباری داده شده بودند و در ولایت پروان زندگی میکردند.
منابع محلی افراد بازداشتشده را عینالدین ولد میرزادرخان، سیفالدین ولد میرزادرخان، محمدمحفوظ ولد گلابالدین، شاهولی ولد محمدشاهخان، شریفالله ولد عبدالله، عبدالمبین ولد توکل، فضلاحمد ولد عبدالاحمد و سلیمان ولد فتیحمحمد معرفی کردهاند. این افراد پیهم به کابل منتقل شده و از سرنوشت شان اطلاعی در دست نیست.
بهتاریخ ۲۵ سنبله منابع محلی در پنجشیر گفتند که طالبان سه باغبان محوطه مقبرهی احمدشاه مسعود را بازداشت و زندانی کردهاند. بهگفتهی منابع، افراد بازداشتشده «محمدزمان، عبدالهادی و مظلومالدین» نام دارند.
این افراد یک هفته قبل از آن شاخچههای اضافی جنگلات محوطه مقبرهی احمدشاه مسعود را آتش زده بودند که در جریان آن انفجار صورت گرفته بود.
طبق اظهارات منابع، این انفجار ناشی از گلولهی باقیمانده از اسلحهی طالبان بوده است، اما این گروه افراد بازداشتشده را به شلیک گلوله متهم کرده است.
بهتاریخ ۱۱ سنبله منابع در ولایت پنجشیر گفتند که استخبارات طالبان در جریان چهار روز چهار جوان باشندهی این ولایت را از کابل و پنجشیر بازداشت کرده است. این جوانان «راشد احمدی»، «گلحیدر عزیزیار»، «زکریا سهرابی» و «نقیبالله ولیزاده» نام دارند.
بهگفتهی منابع، «راشد احمدی» و «گلحیدر عزیزیار» توسط استخبارات طالبان از شهر کابل و «زکریا سهرابی» و «نقیبالله ولیزاده» از ولایت پنجشیر بازداشت شدهاند.
طبق اطلاعات منابع، «راشد احمدی» دانشآموز مکتب است و «گلحیدر عزیزی» در دانشگاههای خصوصی شهر کابل تدریس میکرد. برادر بزرگ «راشد احمدی»، «بلال احمدی» نام داشت و دو سال قبل توسط طالبان تیرباران شده بود.
نیروهای استخبارات طالبان بهتاریخ هشتم سنبله جمال نظری، یک تاجر اهل پنجشیر را از شهر کابل بازداشت کردهاند.
بهتاریخ دوم سنبله منابع خبر دادند که طالبان یک جوان اهل پنجشیر را که دانشجوی دانشگاه کابل است، بازداشت کردهاند. این جوان «محمدمهربان مرشد» نام دارد و محصل سال سوم دانشگاه کابل است. تا اکنون انگیزهی بازداشت او روشن نیست.
بهگفتهی منبع، طالبان این جوان را به ریاست ۴۰ استخبارات شان در کابل بردهاند.
بازداشت و توقیف باشندگان بامیان
طالبان در جریان ماه سنبله، ۲۷ نفر از باشندگان ولایت بامیان را بازداشت و برای مدتی توقیف کردهاند.
بهتاریخ ۲۳ سنبله منابع محلی خبر دادند که در ادامهی جنجال دربارهی انسداد راههای رفتوآمد باشندگان روستای هزارهنشین «ریگشاد وسط» در مرکز بامیان از سوی افراد متعلق به قوم پشتون، طالبان ۲۴ نفر از متنفذان روستای یادشده را بازداشت و پس از چندین ساعت با قید ضمانت رها کردهاند.
بهگفتهی منابع محلی، طالبان از متنفذان قومی «ریگشاد وسط» ضمانت گرفتهاند که برای گشایش راههای عبور و مرور، ۱.۷ میلیونی افغانی پول بپردازند.
بهتاریخ ۲۰ سنبله نیز منبعی در بامیان گفت که عبدالله سرحدی، والی طالبان در این ولایت دو نفر از باشندگان منطقهی «پشتهغرغری» ولسوالی پنجاب را که از تسلیمدهی زمینهایشان به کوچیها امتناع کردهاند، توقیف کرده است.
منبع از این دو نفر بهنامهای محمد غلامی و عوض دانش یاد کرد.
همینطور بهتاریخ ۲۶ سنبله، منبعی در ولسوالی پنجاب ولایت بامیان گفت که طالبان پسر طرف دعوی کوچیها را بازداشت کردهاند.
این منبع از فرد بازداشتشده، محمدعلی نام برد و گفت که وی باشندهی روستای «سیبقولک» منطقهی «درازقل» ولسوالی پنجاب است.
بهگفتهی منبع، کوچیها بر زمین مورثی اجدادی محمدعظیم، پدر محمدعلی ادعای مالکیت دارند و از دو سال به اینطرف دعوی راه انداختهاند.
بازداشت باشندگان تخار
طالبان طی ماه سنبله ۲۷ نفر از باشندگان تخار، از جمله یک دانشجو را به اتهام عضویت در «جبهه مقاومت ملی افغانستان» بازداشت کردهاند.
بهتاریخ ۱۶ سنبله طالبان یک دانشجو را از ولسوالی فرخار تخار به اتهام عضویت در «جبهه مقاومت ملی افغانستان» بازداشت کردهاند. یک منبع در گفتوگو با روزنامه اطلاعات روز گفت که این دانشجو، مهرالله روحانی نام دارد و دانشجوی مقطع ماستری در یکی از دانشگاههای مشهد ایران است. بهگفتهی منبع، مهرالله باشندهی اصلی روستای «خسده»ی ولسوالی فرخار است و یک هفته قبل از ایران برگشته بود.
منابع محلی در تخار بهتاریخ ۱۶ سنبله خبر دادند که طالبان طی دو روز گذشته ۲۶ نفر از باشندگان ولسوالی فرخار این ولایت را بازداشت و زندانی کردهاند.
این منابع به روزنامه اطلاعات روز گفتهاند که طالبان این افراد را به اتهام همکاری با «جبهه مقاومت ملی افغانستان» و «ناامنسازی» ولسوالی فرخار بازداشت و در شهر تالقان، مرکز این ولایت زندانی کردهاند.
بهگفتهی منابع، افراد بازداشتشده باشندگان مرکز ولسوالی فرخار و روستاهای کرانی، خستده، خفدره، مزارشیخ و کشتکان هستند.
بازداشت کارمندان یک نهاد کمکرسان
یک نهاد امدادرسان بینالمللی موسوم به «مأموریت کمک بینالمللی» بهتاریخ ۲۴ سنبله تأیید کرد که طالبان ۱۸ کارمندش را از ولایت غور بازداشت و به کابل منتقل کردهاند.
این نهاد بینالمللی گفته است از شرایطی که منجر به بازداشت کارمندانش شده مطلع نیست و دلیل بازداشت این کارمندان به آنان گفته نشده است.
در اعلامیهی این نهاد آمده است که سه نفر از کارمندان دفترش در ولایت غور، شامل دو کارمند محلی و یک کارمند بینالمللی، روز یکشنبه (۱۲ سنبله) و ۱۵ کارمند محلی دیگرش روز چهارشنبه (۲۲ سنبله) بازداشت و همهی آنان به کابل منتقل شدهاند.
سخنگویان طالبان در کابل تا اکنون دربارهی بازداشت کارمندان این نهاد کمکرسان چیزی نگفتهاند، اما برخی از مسئولان این گروه به رسانهها گفتهاند که کارمندان «مأموریت کمک بینالمللی» به اتهام تبلیغ عسویت بازداشت شدهاند.
جرم شنیدن موسیقی
طالبان در یک ماه اخیر ۳۵ نفر را در ولایت بلخ و فاریاب بهخاطر شنیدن موسیقی بازداشت یا توقیف کردهاند.
در بلخ امر به معروف و نهی از منکر طالبان شش نفر را بهخاطر نواختن موسیقی در یک مجلس «ختنهسوری» بازداشت کرده است. این افراد بهتاریخ ۱۰ سنبله از مربوطات حوزهی نهم شهر مزار شریف بازداشت شدهاند.
در فاریاب مأموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان شبانه به خوابگاه دانشگاه این ولایت یورش برده و ۲۹ دانشجو را بهخاطر پخش موسیقی بازداشت کرده و موی سرشان را تراشیدهاند.
بهگفتهی منابع، طالبان این دانشجویان را پس از یک شبانهروز حبس رها کردهاند، اما به آنان گفته که اجازهی ورود به خوابگاه دانشگاه فاریاب را ندارند.
بازداشت دو زن
طالبان در ماه سنبله یک زن معترض را در کابل بازداشت کردهاند. این زن ندا پروانی، عضو «جنبش خودجوش زنان معترض افغانستان» است و همراه با شوهر و کودک چهارسالهاش بازداشت شدهاند.
منابع محلی در شهر مزار شریف بهتاریخ ۱۵ سنبله خبر دادند که طالبان یک دختر جوان بهنام الهه شاهرخی را به اتهام عدم رعایت «حجاب» مورد قبول این گروه، بازداشت کردهاند.
منابع محلی گفتند که این دختر جوان از سوی نیروهای طالبان لتوکوب نیز شده و اکنون در زندان زنانهی بلخ زندانی است.
بازداشت نظامیان پیشین
طالبان در ماه سنبله، سه نظامی حکومت پیشین را در ولایتهای تخار و دایکندی بازداشت کردهاند.
جمالاکبر بیکزاد، افسر قطعهی خاص وزارت دفاع حکومت پیشین بهتاریخ ۲۹ سنبله از روستای «خطایان» از حومههای شهر تالقان، مرکز تخار بازداشت شده است.
تا اکنون دلیل بازداشت این نظامی پیشین روشن نیست.
یکی از بستگان جمالاکبر گفت که برای آزادی او به دفتر والی طالبان رفته است؛ اما مسئولان طالبان گفتهاند که جمالاکبر هنگام سقوط کابل تجهیزات نظامی خود را تسلیم نکرده است.
بهگفتهی منبع، طالبان جمالاکبر را متهم به همکاری با «جبهه مقاومت ملی افغانستان» نیز کردهاند.
بهتاریخ ۱۰ سنبله نیز طالبان در تخار، مسعود شجاع، یک افسر نظامی وزارت داخلهی دولت پیشین را از ولسوالی فرخار این ولایت بازداشت کردهاند.
بهگفتهی منابع، این نظامی پیشین مسعود شجاع نام دارد و باشندهی روستای «خفدره»ی ولسوالی فرخار است.
بهتاریخ ششم سنبله هم منابع محلی در دایکندی خبر دادند که نیروهای طالبان در ولسوالی خدیر این ولایت، یک نظامی پیشین را بازداشت و زندانی کردهاند.
یک منبع از این نظامی پیشین بهنام «حسین» یاد کرد و گفت که طالبان او را به فرماندهی امنیهی ولسوالی خدیر احضار و سپس بازداشت و زندانی کردهاند.
منبع همچنین گفت که طالبان این نظامی پیشین را متهم کردهاند سلاحی را که در حکومت پیشین بهعنوان نظامی در اختیار داشته، تحویل نداده است.
طالبان پس از دستیافتن به قدرت عفو عمومی اعلام کردند و گفتند با این فرمان، نظامیان حکومت پیشین مصونیت دارند؛ اما در این دو سال قتل و بازداشت نظامیان پیشین همچنان ادامه داشته است.
اخیرا سازمان ملل متحد اعلام کرد که قتل ۲۱۸ نفر از نظامیان و مقامهای حکومت پیشین توسط طالبان را مستند کرده است. روزنامه اطلاعات روز طی یک ماه نُه مورد قتل نظامیان پیشین، «فرمانده جهادی و مردمی سابق» و بستگانشان را گزارش داده است.