حسن کاظمی قمی، نمایندهی ویژه و سرپرست سفارت ایران در کابل در پنجمین نشست «فرمت مسکو» از طالبان خواست که انتظارات برحق و تاریخی اقوام متعدد افغانستان را به درستی و همراه با عدالت پاسخ دهند.
آقای قمی امروز (جمعه، ۷ میزان) در این نشست گفت که طالبان در دو سال گذشته همواره از تدوین پیشنویس قانون اساسی، حق آموزش بدون تبعیض جنسیتی، جلب مشروعیت سیاسی با پذیرش و ایفای نقش همهی اقوام و مذاهب و تأمین امنیت همسایهها سخن گفتهاند و بیانیه صادر کردهاند.
او اما افزود که «از نگاه جمهوری اسلامی ایران، پاسخگویی به میزان سخنگویی در این زمینهها، به نحوی که نگرانیهای اجتماعی داخلی و منطقهای را رفع سازد، ضروری است».
نمایندهی ویژه ایران با اشاره به درخواست تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان، گفت که «مشارکت همهی اقوام در حکومت به نفع همه است، تأخیر در این کار هیچ مزیتی ندارد و تنها به مشکلات میافزاید».
او مشکلات کنونی افغانستان را ناشی از «اشغال امریکا» دانست و گفت که «امروز قوه اشغالگر، ایالات متحده امریکا و قوای همپیمان آن در برابر همهی مشکلاتی که با دخالت نابجای خود متوجه افغانستان و مردم شریف آن ساخته است سکوت اختیار کردهاند».
آقای قمی از کشورهای همسایهی افغانستان خواست که با اتحاد، یگانگی و اتخاذ مواضع مشترک، کوشش کنند تا شرایطی آغاز شود که «منطقه بتواند بدون اتکا به عنصر بیگانه مسیر دشوار مبارزه با چالشهای خود را طی بکند».
ایران پیش از این نیز از طالبان خواسته است که در افغانستان حکومت فراگیر با حضور نمایندگان همهی اقوام و مذاهب تشکیل دهند.
طالبان همواره در پاسخ به چنین درخواستها گفتهاند که حکومت سرپرست این گروه به اندازهی کافی فراگیر است.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان امروز نیز در سخنرانی خود در نشست «فرمت مسکو» گفت که این گروه برای سایر کشورها در مورد حکومتداری نسخه نمیپیچید و انتظار دارد که آنان نیز در مورد حکومتداری در افغانستان، نسخه ارائه نکنند.
در حال حاضر اکثریت مقامهای ارشد حکومت سرپرست طالبان را افرادی متعلق به قوم پشتون و مذهب حنفی تشیکل میدهند.
منتقدان میگویند که حکومت سرپرست این گروه در انحصار افراد متعلق به یک قوم و یک گروه است و از سایر اقوام و طیفهای اجتماعی افغانستان نمایندگی نمیکند.