مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که دستورالعملهای طالبان برای رسانهها از نظر کیفی و کمی تأثیر ویرانگر داشته است.
این مرکز امروز (سهشنبه، ۳۰ عقرب) با نشر بیانیهای بهمناسبت روز جهانی تلویزیون گفته است که برخی از دستورالعملهای طالبان بهطور خاص بر تلویزیونها متمرکز بوده است و آزادی کار را از آنها سلب کرده است.
مرکز خبرنگاران افزوده است با آنکه طالبان قانون رسانههای همگانی را بهصورت تلویحی تأیید کرده، در دو سال گذشته این گروه دستورالعملهایی را صادر کرده است که در عمل با قانون رسانهها همخوانی ندارد.
بر پایه یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان، از مجموع دستکم ۱۴ دستورالعمل صادرشده در این مدت، چهار مورد آن ویژهی تلویزیونها است.
بهگفتهی مرکز خبرنگاران، جلوگیری از کار زنان در تلویزیون دولتی «ملی»، منع حضور زنان در نمایشنامههای تلویزیونی و منع نشر فیلم و سریال، الزام زنان به استفاده از ماسک و ممنوعشدن پخش برنامههای تلویزیونهای بینالمللی در افغانستان از جمله محدودیتهای طالبان بر رسانههای دیداری است.
مرکز خبرنگاران اضافه کرده است که ۱۰ دستورالعمل دیگر، از جمله منع پوشش رسانهای اعتراضهای مدنی، الزام خبرنگاران و رسانهها برای معرفی طالبان بهعنوان حکومت افغانستان، منع نشر موسیقی در رسانهها، تفکیک زنان و مردان در رسانهها، ممنوعیت مصاحبهی زنان با مردان و یا مردان با زنان، منع مصاحبه با مخالفان و منتقدان طالبان، منع نشر اعلانهای تجارتی با محتوای سیاسی، امنیتی و اجتماعی، منع نقد از مسئولان طالبان، منع کار با «رسانههای ممنوعه» و منع نشر صدای زنان در رسانههای محلی نیز بر کارکرد تلویزیونها تأثیر مخرب و منفی گذاشته است.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که یافتههایش نشان میدهد که مسئولان رسانهها یا خبرنگارانی که این دستورها را نادیده گرفتهاند، تهدید یا زندانی شدهاند و رسانهها نیز با اقدامهای تنبیهی، از جمله منع فعالیت مواجه شدهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان از جامعهی بینالمللی میخواهد از آزادی کار رسانهها و بهطور خاص از فعالیت تلویزیونها مطابق با قانون رسانههای همگانی افغانستان حمایت کند.
این مرکز از طالبان نیز خواسته است که با درنظرداشت اهمیت رسانههای آزاد، در دستورالعملهای فراقانونی رسانهای صادرشده که باعث بستهشدن شمار زیادی از رسانهها، از جمله تلویزیونها در کشور شده و زمینهی کار رسانهها را بسیار محدود کرده است، تجدید نظر کنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان تأکید کرده است که طالبان به آزادی و کار رسانهها مطابق با قانون رسانههای افغانستان احترام بگذارند و از آنها حمایت کنند.
بیش از نیمی از رسانههای افغانستان در این دو سال گذشته بهدلیل محدودیت طالبان و مشکلات اقتصادی تعطیل شدهاند.
نهاد حامی رسانههای آزاد افغانستان یا نی در روز جهانی تلویزیون گفته است که ۵۲ درصد از رسانههای دیداری افغانستان پس از حاکمیت طالبان بر کشور از فعالیت بازماندهاند.
بهگفتهی این نهاد، نظرسنجیهایش نشان میدهد که از میان ۱۴۷ تلویزیون ۷۷ تلویزیون نظر به چالش اقتصادی نشرات شان را متوقف کردهاند.