سازمان ملل متحد میگوید که با کاهش تولید تریاک در افغانستان، اکنون میانمار به بزرگترین منبع تولید تریاک در جهان تبدیل شده است.
گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (یواناودیسی) نشان میدهد که تولید مواد مخدر در افغانستان تحت کنترل طالبان ۹۵ درصد کاهش یافته است.
طالبان سال گذشته، تولید مواد مخدر، خرید و فروش آن را ممنوع کردند. این گروه میگوید که تولید مواد مخدر در افغانستان به صفر رسیده است. علیرغم این ادعا، هنوز هم مواردی از کشف قاچاق مواد مخدر در افغانستان گزارش میشود.
در همین حال، ادعای سازمان ملل و طالبان دربارهی کاهش تولید تریاک و مواد مخدر با تردید مواجه است.
بهتازگی اسکندر مؤمنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران گفته است که آن کشور ادعای طالبان مبنی بر کاهش کشت تریاک را «به هیچ وجه» قبول ندارد. ایران یکی از مسیرها قاچاق مواد مخدر به سایر کشورها است.
آقای مؤمنی افزوده است که تولید مواد مخدر صنعتی در افغانستان «بهشدت افزایش یافته است و این زنگ خطری برای ایران و تمام دنیا است».
پیشتر دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد نیز با نشر گزارشی گفته بود که قاچاق متآمفتامین تولیدشده در افغانستان به سرعت در حال افزایش است.
به گزارش رویترز، این دفتر اکنون میگوید که میانمار بهدلیل بیثباتی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به عرضهکنندهی اصلی تریاک در جهان تبدیل شده است.
بر اساس این گزارش، میانگین قیمت هر کیلوگرم تریاک به حدود ۳۵۵ دالر رسیده و مساحت مزارع تریاک در میانمار سالانه رشد ۱۸ درصدی داشته است که باعث شده مساحت مزارع خشخاش از ۴۰ هزار و ۱۰۰ هکتار به ۴۷ هزار هکتار برسد؛ رقمی که بهگفتهی سازمان ملل، بالاترین سطح از سال ۲۰۰۱ است.
جرمی داگلاس، نماینده منطقهای دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل گفته است: «اختلال اقتصادی، امنیتی و حکومتی که بهدنبال تسلط نظامی در فبروری ۲۰۲۱ رخ داد، همچنان کشاورزان مناطق دورافتاده را برای امرار معاش به سمت تریاک سوق میدهد.»
داگلاس افزوده است که افزایش درگیریها بین ارتش میانمار و گروههای اقلیت قومی مسلح به احتمال زیاد گسترش کشت خشخاش را تسریع خواهد کرد.
حکومت نظامی میانمار به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداده است.