Photo: UN Web TV

ریچارد بنت: طالبان نقض حقوق‌‌ بشر را در افغانستان تشدید کرده‌اند

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه‌ی حقوق‌‌ بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان می‌گوید که از زمان آخرین گزارش او در مورد وضعیت حقوق‌‌ بشر در افغانستان در ماه جون سال جاری میلادی، طالبان نقض حقوق‌‌ بشری مردم افغانستان، به‌ویژه حقوق زنان و دختران را تشدید کرده‌اند.

آقای بنت که عصر امروز (دوشنبه، ۱۹ سنبله) در پنجاه‌وهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد سخنرانی می‌کرد، گفت که قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان مرحله‌ی جدیدی از نقض حقوق‌‌ بشر در افغانستان است که از ماه آگست سال ۲۰۲۱ آغاز شد.

گزارشگر ویژه‌ی حقوق‌‌ بشر سازمان ملل متحد گفت که این قانون نه تنها سیستم نهادینه‌شده‌ی تبعیض جنسی و جنسیتی، تفکیک و سرکوب طالبان را تقویت می‌کند، بلکه تقریبا کل جمعیت افغانستان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

ریچارد بنت گفت اقلیت‌های قومی، مذهبی و زبانی در افغانستان با حملات و نقض مداوم حقوق خود مواجه هستند و هزاره‌ها از این نوع سرکوب بیشتر رنج می‌برند.

او همچنین گفت که نقض حقوق بشر در افغانستان بر کودکان، دگرباشان جنسی و سالمندان نیز تأثیر می‌گذارد و آنان با مجازات بدنی علنی و سایر خشونت‌ها مواجه هستند.

گزارشگر ویژه‌ی حقوق‌‌ بشر سازمان ملل متحد گفت که سرکوب شدید حقوق بشر همچنین فعالیت خبرنگاران و فعالان حقوق بشر را در افغانستان تقریبا ناممکن کرده است.

او گفت که طالبان هیچ دیدگاه مخالفی را تحمل نمی‌کنند و به سیاست‌های دهه‌ی ۱۹۹۰ خود بازگشته‌اند.

ریچارد بنت در بخشی از سخنرانی خود گفت که بحران حقوق بشر در افغانستان از سه سال گذشته آغاز نشده است، بلکه حقوق بشر در این کشور در طول بیش از چهارونیم‌دهه منازعه در این کشور نقض شده است.

او افزود که همه‌ی جریان‌های دخیل در افغانستان، در برابر نقض حقوق بشر مسئول هستند و باید پاسخ‌گو ساخته شوند.

گزارشگر ویژه‌ی حقوق‌‌ بشر سازمان ملل متحد گفت که متأسفانه معافیت از مجازات در برابر نقض حقوق‌‌ بشر برای چندین نسل در افغانستان ادامه داشته است و از عوامل اصلی منازعه و سرکوب در این کشور است.

او گفت که ناکامی در توقف چرخه‌ی معافیت از مجازات، نه تنها رژیم سرکوبگر طالبان را جسورتر کرده و امکان صلح پایدار در افغانستان و فراتر از آن را کاهش داده است، بلکه تأثیر گسترده بر قربانیان و بازماندگان داشته است.

ریچارد بنت گفت که از درخواست رویکرد پاسخ‌گویی جامع در مورد نقض حقوق بشر در افغانستان که از سوی ولکر ترک ارائه شد، استقبال می‌کند.

او خواستار پاسخ دسته‌جمعی کشورها به نقض حقوق بشر از سوی طالبان در افغانستان شد و گفت که همه باید از این گروه بخواهند که قوانین و محدودیت‌های خود را لغو کنند.

آقای بنت تأکید کرد که هرگونه پیشرفت و عادی‌سازی روابط با طالبان براساس پیشرفت قابل اندازه‌گیری و قابل تأیید مستقلانه در عرصه‌ی حقوق بشر باشد.

این در حالی است که طالبان ورود ریچارد بنت به افغانستان را منع و او را متهم به «پروپاگند» علیه خود کرده‌اند.

آقای بنت پیش از این در واکنش به این تصمیم طالبان تأکید کرده بود که به مستندسازی نقض حقوق‌‌ بشر در افغانستان ادامه می‌دهد.