نشست نمایندگان کشورهای عضو تاپی فردا درکابل برگزار می‌شود

اطلاعات روز: مسئولان وزارت امور خارجه کشور می‌گویند که بیست‌ویکمین نشست پروژه‌ی تاپی (انتقال گاز ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند) به روز پنج‌شنبه هفته روان در کابل برگزار می‌شود. به گفته‌ی آنان، در این نشست وزيران نفت و پطرولیم و هيأت تخنيکى نفت این کشورها حضور خواهند داشت.

شکيب مستغنى، سخنگوى وزارت خارجه دیروز در نشستی خبری در کابل گفت: نشست تاپی به رهبرى وزارت معادن و پطروليم وهمکارى وزارت خارجه برگزار می‌شود. او افزود، قبل از نشست وزیران نفت و پطرولیم کشورهای عضو پروژه‌ی تاپی، هیأت بلند پایه‌ی تخنیکی این کشورها باهم رایزنی خواهند داشت.

بيستمين  نشست پروژه‌ی تاپی به تاريخ ٢٢ دلو سال جارى با حضور وزیران نفت و گاز افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند  در اسلام‌آباد برگزار شد. در این نشست سه شرکت بزرگ خارجی (توتال فرانسه، آر.‌تی. گلوبل روسیه و شرکت نفت چین) خواستار مشارکت در اجرای این طرح شده بودند.

سخنگوی وزارت خارجه دیروز در این مورد گفت، ترکمنستان پس از مذاکرات ابتدايى با شرکت فرانسوى توتال برای اجرایی این پروژه به توافق‌ رسیده است. به گفته‌ای او، اين موضوع پيشرفت‌هاى قابل ملاحظه‌ی را در مورد روند تطبيق اين پروژه از آغاز سال ٢٠٠٥ به اين‌طرف نشان می‌دهد.

مستغنى در ادامه افزود که حکومت ترکمنستان موافقه کرده است که مذاکرات با شرکت توتال را تا آخر ماه مارچ ٢٠١٥ تکميل می‌نمايد. توافق‌نامه‌ا‌ی پروژه‌ی تاپی در سال 2010 بین افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند امضا شد. 8 میلیارد دالر هزینه‌ی این پروژه‌ تخمین زده شده است.

با عملی شدن این پروژه، سالانه 33 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی ترکمنستان به کشورهای افغانستان، پاکستان و هند انتقال داده می‌شود. این خط لوله‌ی گاز بعد از ۱۴۷ کیلومتر در خاک ترکمنستان، وارد افغانستان می‌شود و با عبور از ولایت‌های هرات، فراه، قندهار و هلمند، وارد پاکستان و هند می‌شود.

این پروژه 30 ساله، قرار است تا سال 2017 تکمیل شود. مقام‌های وزارت معادن و پطرولیم کشور گفته‌اند؛ افغانستان نسبت به سه کشور دیگر از پروژه تاپی بیش‌تر نفع‌می برند. به باور آنان، حکومت سالانه تنها از بخش ترانزیت این پروژه، 300 میلیون دالر عاید خواهد داشت.

با عملی شدن پروژه‌ی تاپی، برای هزاران تن به شکل مستقیم و غیرمستقیم، زمینه‌ی کار نیز فراهم می‌شود. مسئولان وزارت معادن گفته اند، برای خانه‌های شهرهای مسیر لوله‌ی گاز تاپی گاز داده می‌شوند. عیار کردن منازل رهایشی به سیسم گاری، خود پروژه‌‌ی بزرگی است که برای هزاران نفر به وسیله آن صاحب شغل خواهند شد.