دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) میگوید که با گذشت بیش از یک سال، ۲۵ هزار خانواده از زلزلهزدگان هرات هنوز سرپناه مناسبی ندارند.
این نهاد امروز (چهارشنبه، ۳۰ عقرب) با نشر گزارشی گفته است که با نزدیکشدن سریع زمستان، چشمانداز برای این خانوادهها تاریک است.
اوچا افزوده است با آنکه جامعهی بشردوستانه به سرعت برای ارائهی کمکهای حیاتی برای زلزلهزدگان هرات بسیج شدند، اما چالشها همچنان قابل توجه است.
این نهاد گفته است که صندوق بشردوستانهی افغانستان و صندوق مرکزی واکنش به موارد اضطراری سازمان ملل متحد، در مجموع ۱۴.۷ میلیون دالر به زلزلهزدگان هرات کمک کردند.
اوچا گفته است که با این کمکها، برای جوامع بهشدت آسیبدیده، غذا، سرپناه، خدمات صحی و آموزشی ارائه شد و زندگی هزاران خانواده را ثبات نسبی بخشید، با اینحال و با نزدیکشدن زمستان، نیازهای اساسی هنوز بهشدت وجود دارد.
براساس گزارش اوچا، بسیاری از خانوادهها همچنان با پیآمدهای زمینلرزه دستوپنجه نرم میکنند و هم از نظر روانی و هم از نظر مادی با مشکلات زیادی روبهرو هستند.
ولایت هرات در غرب کشور در ۱۵ میزان سال گذشتهی خورشیدی شاهد زمینلرزههای پیاپی بود که جان هزار و ۴۸۰ نفر را گرفت و ۳۸۲ روستا را ویران کرد.
براثر وقوع این زمینلرزهها، ۲۷۵ هزار نفر در شرایط اضطراری و نیازمند کمک قرار گرفتند که شماری از آنان هنوز هم در وضعیت مناسبی بهسر نمیبرند و همچنان نیاز به کمکهای بشردوستانه دارند.
کمبود بودجه بشردوستانه
اوچا در گزارش جدید خود گفته است که برنامه نیازهای بشردوستانه و پاسخگویی افغانستان تا اواسط ماه اکتبر تنها ۹۶۱.۷ میلیون دالر از بودجه درخواستی ۳.۰۶ میلیارد دالر خود را دریافت کرده و با کمبود شدید بودجه مواجه است.
براساس گزارش اوچا، شکاف ۲.۰۹ میلیارد دالری بودجه از جمله شامل کسری فوری ۱.۰۹ میلیارد دالر بودجه در بخش مراقبتهای صحی، تغذیه، بهداشت و سرپناه میشود.
اوچا گفته است: «این کمبود باعث شده است که ۳.۷ میلیون نفر از دسترسی به خدمات اولیه و ثانویه صحی محروم شوند، درحالیکه صدها هزار کودک و زن باردار از حمایتهای تغذیهای ضروری بیبهره ماندهاند. پناهگاههای اضطراری و منابع بهداشتی نیز وجود ندارد و هزاران نفر متأثر از سیل و زمینلرزه را بدون راهحلهای درازمدت در بخش مسکن قرار داده است. کمکهای غذایی نیز کاهش یافته است و کل ولسوالیها را از حمایت حیاتی محروم کرده و خطر سوءتغذیه را افزایش میدهد.»
در گزارش اوچا آمده است که بازگشت مهاجران از ایران و پاکستان و سیلهای ناگهانی، نیازهای بشردوستانه را افزایش داده است و دستورالعملهای طالبان عملیات بشردوستانه را با چالش مواجه کرده و احتمالا پیآمدهایی برای فعالیت بشردوستانه در سال ۲۰۲۵ خواهد داشت.
اوچا از کمککنندگان خواسته است که بودجه به موقع و منسجمی را برای تداوم عملیات بشردوستانه و رسیدن کمک به افرادی که بیشترین نیاز را دارد، فراهم کنند.
خطرات ماین و مواد انفجاری
اوچا در گزارش خود گفته است افغانستان هنوز یکی از آلودهترین کشورهای جهان به ماین و مواد انفجاری است.
این نهاد گفته است که حدود ۳.۲ میلیون نفر در یک کیلومتری ماینها و مواد انفجاری زندگی میکنند و تخمین زده میشود که هزار و ۲۰۹ کیلومتر زمین آلوده به ماین و مواد انفجاری است.
اوچا گفته است که ۸۶ درصد از قربانیان ماین و مواد انفجاری کودکان هستند و خطرات انفجار آن ۲۷۱ منطقه را دربر میگیرد.
براساس گزارش اوچا، نهادهای سازمان ملل متحد و مؤسسات بینالمللی عملیات پاکسازی ماین و مواد انفجاری را در افغانستان به پیش میبرند، اما با کمبود شدید بودجه مواجه هستند.
اوچا گفته است که برنامه اقدام بشردوستانه برای مقابله با ماین در سال ۲۰۲۴ میلادی، تنها ۴۰ درصد از بودجه مورد نیاز خود را دریافت کرده است و باعث شده است که شماری از نهادها فعالیت ماینپاکی را متوقف کنند.
این نهاد خواستار اختصاص بودجه به این بخش شده و گفته است که سرمایهگذاری برای برنامه ماینپاکی، فقط برای پاکسازی مواد منفجره نیست، بلکه برای تأمین آیندهی امنتر و مرفهتر برای جوامع افغانستان، تقویت امید و انعطافپذیری در برابر ناملایمات است.