Photo: Independent Urdu

درانی: طالبان باید میان پاکستان و تی‌تی‌پی یکی را انتخاب کنند

آصف درانی، نماینده‌ی ویژه پیشین پاکستان در امور افغانستان می‌گوید که طالبان باید روزها و هفته‌های آینده تصمیم بگیرند که میان دولت پاکستان و تی‌تی‌پی یکی را انتخاب کنند.

آقای درانی در مقاله‌ای که امروز (دوشنبه، ۱۰ جدی) منتشر شده، گفته است که طالبان در افغانستان همچنین باید مشخص کنند که حملات تی‌تی‌پی علیه پاکستان را درست می‌دانند یا نادرست.

نماینده‌ی ویژه پیشین پاکستان نوشته است: «طالبان افغان باید از عواقب روابط پرتنش با پاکستان آگاه باشند. آنان باید درک کنند که دیگر مبارزان آزادی نیستند بل‌که دولتی با مسئولیت‌های عظیم در قبال مردم و جهان خارج، به‌ویژه همسایگان خود هستند. هیچ‌یک از همسایگان افغانستان اجازه نخواهند داد که از خاک افغانستان علیه آنان استفاده شود.»

او افزوده است که برای طالبان در افغانستان مبارزه با تی‌تی‌پی آسان‌تر از سایر گروه‌های ترور‌یستی است، اما عواملی همانند سنت «پشتونوالی» و بازی قدرت در داخل سلسله‌مراتب طالبان مانع از دستیابی به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز برای حضور تحریک طالبان پاکستان در افغانستان شده است.

به‌باور آقای درانی، با وجود این‌که رهبر طالبان جنگ علیه پاکستان را «حرام» اعلام کرده، اما سنت «پشتونوالی» مانع از پذیرش درخواست پاکستان و تحویل رهبر و اعضای تحریک طالبان پاکستان به دولت پاکستان می‌شود.

نماینده‌ی ویژه پاکستان در مقاله‌ی خود گفته است که تحریک طالبان پاکستان بیشتر با شبکه حقانی در حکومت طالبان همسو است تا جناح قندهار این گروه به رهبری هبت‌الله آخوندزاده.

او افزوده است: «رهبران تحریک طالبان پاکستان در ساحاتی که تحت کنترل حقانی‌ها در مناطق بزرگ پکتیکا و خوست قرار دارد، اقامت دارند. از قضا، حقانی‌ها به‌عنوان دوستان پاکستان شناخته می‌شوند و روابط نزدیکی با مقام‌های پاکستانی دارند. منافع تجاری تمام خانواده‌ی حقانی در منطقه‌ی وزیرستان متمرکز است. این باید منبع نگرانی برای همه در دایره‌ی قدرت پاکستان باشد که چگونه اعضای تحریک طالبان پاکستان به‌ راحتی از پناهگاه‌های حقانی برای حمله به پاکستان استفاده می‌کنند. آیا حقانی‌ها در دو جبهه بازی می‌کنند؟»

آقای درانی همچنین گفته است که طالبان حضور گروه‌های ترور‌یستی، از جمله تی‌تی‌پی و داعش را در افغانستان انکار می‌کنند و زمانی که به آنان پیشنهاد کمک در مقابله با گروه‌های ترور‌یستی داده می‌شود، نه تنها این پیشنهادها را رد می‌کنند بل‌که به توانایی خود در مقابله با این گروه می‌بالند.

او اضافه کرده است: «متأسفانه، رویکرد متکبرانه‌ی طالبان وضعیت را بدتر کرده است؛ تعداد حملات داخل افغانستان و به همسایگانش، به‌ویژه پاکستان، از زمان حکومت طالبان در کابل افزایش یافته است.»

نماینده‌ی ویژه پیشین پاکستان هشدار داده است که طالبان با حمایت از تی‌تی‌پی نه تنها در امور داخلی پاکستان مداخله می‌کنند، بل‌که به اقدامات غیردوستانه با عواقب جدی، دست می‌زنند.

حمله به ولسوالی برمل پکتیکا

آصف درانی در مقاله‌ی خود گفته است که حمله‌ی هوایی ارتش پاکستان بر ولسوالی برمل ولایت پکتیکا در افغانستان، بر یک مرکز آموزشی و رسانه‌ای تی‌تی‌پی انجام شد که در آن ۴۷ نفر کشته شدند.

او به نقل از مقام‌های پاکستانی نوشته است که اکثر کشته‌شدگان اعضای تحریک طالبان آن کشور بوده‌اند.

پیش از این مقام‌های طالبان در افغانستان گفته بودند که ارتش پاکستان چهار منطقه را در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا بمباران کرده‌اند که در پی آن ۴۶ نفر کشته شده‌اند.

حمدالله فطرت، معاون سخن‌گوی طالبان گفته بود که اکثر کشته‌شدگان زنان و کودکان هستند.

نماینده‌ی ویژه پیشین پاکستان گفته است که این حمله پس از آن انجام شد که تحریک طالبان پاکستان با استفاده از خاک افغانستان، به یک پاسگاه مرزی پاکستان حمله کردند و ۱۶ سرباز پاکستانی را کشتند.

او گفته است که در محل این حمله حدود ۵۰ نفر با سلاح و مهمات حضور داشته‌اند و انفجارهای پس از حمله این موضوع را تأیید می‌کند.

آقای درانی گفته است که طالبان به خوبی می‌دانند کسانی که در این حمله کشته یا زخمی شدند، شهروندان افغانستان نبودند و پیام‌هایی که پس از حمله از سوی اعضای تحریک طالبان پاکستان صادر شد، نیز تأیید می‌کند که این حمله به‌صورت دقیق مرکز آموزشی و رسانه‌ای آنان را هدف قرار داده است.

او گفته است که «هنوز مشخص نیست که آیا زنان و کودکان در این حمله کشته شده‌اند یا خیر، زیرا منطقه عمدتا توسط شبه‌نظامیان تحریک طالبان پاکستان اشغال شده بود.»

حمله‌ی سه‌شنبه‌شب هفته‌ی گذشته ارتش پاکستان بر ولسوالی برمل ولایت پکتیکا در حالی انجام شد که محمد صادق، نماینده‌ی ویژه جدید پاکستان برای افغانستان در اولین سفر رسمی خود در کابل حضور داشت و سرگرم گفت‌‌وگو با مقام‌های طالبان بود.

مسائل امنیتی در امتداد مرز دو کشور از جمله موضوعات گفت‌وگوی او با مقام‌های طالبان بود.

وزارت دفاع طالبان روز شنبه هفته‌ی جاری گفت که حمله‌ی «انتقام‌جویانه» در خاک پاکستان انجام داده و «مراکز و مخفی‌گاه عناصر شریر و حامیان آن‌ها» را در آن‌سوی دیورند هدف قرار داده است.

از زمان تسلط دوباره‌ی طالبان بر افغانستان، روابط این گروه با پاکستان به‌دلیل مسائل مرزی و حضور تی‌تی‌پی در خاک افغانستان پر تنش بوده است.

پاکستان بارها از طالبان خواسته است که به تی‌تی‌پی اجازه‌ی استفاده از خاک افغانستان علیه آن کشور را ندهند و رهبران و اعضای آن را تسلیم کنند.

اما طالبان همواره حضور تی‌تی‌پی در خاک افغانستان را رد کرده‌اند و گفته‌اند که این گروه در خاک پاکستان حضور و بخشی از قلمرو آن کشور را در اختیار دارد.