رزا اتنبایوا، نمایندهی ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان در نشست شورای امنیت گفت ناامیدی فزایندهای از سوی برخی از ذینفعان کلیدی بینالمللی وجود دارد که تعامل سیاسی با طالبان کارساز نیست و ممکن است در واقع تندروها را در داخل این گروه تشویق کند.
او در سخنرانی خود در این نشست که دیشب (دوشنبه، ۲۰ حوت) برگزار شد، گفت طالبان تا اکنون با تعهدات بینالمللی افغانستان بهصورت گزینشی رفتار کردهاند و برخی از این تعهدات را بهدلیل آنچه که تجاوز به حاکمیت کشور یا نقض سنتها خوانده، رد کردهاند.
اوتنبایوا افزود که مردم افغانستان بهطور فزایندهای از دخالتهای طالبان در زندگی خصوصیشان ناراضی هستند و از انزوای بیشتر افغانستان از سایر نقاط جهان میترسند.
نمایندهی ویژه سازمان ملل متحد گفت که شهروندان افغانستان پس از سه سال و نیم تحت سلطهی طالبان، از نبود جنگ، ثبات بیشتر و آزادی حرکت، حداقل برای جمعیت مرد استقبال میکنند، اما این صلحی نیست که آنان بتوانند در آن با رعایت حقوق بشر و با اطمینان به آیندهای باثبات و باکرامت زندگی کنند.
اوتنبایوا دربارهی قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفت که این قانون نشاندهندهی اولویتبندی ایدئولوژی طالبان بر تعهدات بینالمللی است.
او همچنین گفت که این قانون یک مانع بزرگ برای اجرای مسیر سیاسی مورد نیاز برای ادغام مجدد افغانستان به جامعهی بینالمللی است.
نمایندهی ویژه سازمان ملل متحد در سخنان خود دربارهی وضعیت امنیتی افغانستان گفت که ادامهی فعالیت تحریک طالبان پاکستان علیه پاکستان، و حضور سایر گروههای تروریستی در افغانستان، همانطور که در گزارش اخیر تیم نظارتی تحریمهای ۱۲۶۷ مستند شده است، نشان میدهد که جامعهی بینالمللی همچنان در مورد توانایی یا تعهد طالبان برای حفظ تضمینهای خود مبنی بر این که افغانستان به تهدیدی برای سایر کشورها تبدیل نخواهد شد، سؤالات قانونی دارد.
او همچنین گفت که فضا برای مشارکت در حال تنگ شدن است و ناامیدی فزایندهای از سوی برخی از ذینفعان کلیدی بینالمللی وجود دارد که تعامل سیاسی با طالبان کارساز نیست و ممکن است در واقع تندروها را در داخل این گروه تشویق کند.
نمایندهی امریکا: به طالبان اعتماد نداریم
دوروتی شی، سرپرست نمایندگی امریکا در سازمان ملل متحد گفت که تهدید امنیتی ناشی از افغانستان یک عامل مستمر بیثباتی منطقهای است.
او گفت که امریکا نگران تهدید فراملی داعش خراسان است. این دیپلمات امریکایی تأکید کرد که طالبان به تعهدات خود در زمینهی مبارزه با تروریسم پابند باشند و اطمینان حاصل کنند که افغانستان بار دیگر به پناهگاه امن برای گروههای تروریستی تبدیل نمیشود.
نمایندهی امریکا در سخنرانی خود گفت که کشورش نسبت به تمایل طالبان برای مشارکت با حسن نیت در روند دوحه تردید دارد.
او گفت: «ما نمیتوانیم با گروهی که به ناحق امریکاییها را بازداشت میکند، سابقهی طولانی در پناه دادن به گروههای تروریستی در خاک خود دارد و حقوق و نیازهای اولیهی مردم خود را نادیده میگیرد، اعتماد کنیم.»
تأکید روسیه بر گفتوگوی صبورانه
واسیلی نبنزیا، نمایندهی روسیه در نشست شورای امنیت گفت که کشورش از یک رویکرد جامع واقعبینانه در قبال افغانستان دفاع میکند که باید بر مبنای تحلیل عینی و ارزیابی متوازن از وضعیت باشد.
او گفت که چنین رویکردی باید مبتنی بر تعامل سازنده در جامعهی بینالمللی در مورد افغانستان با درنظرگرفتن نیازهای خود شهروندان افغانستان و نیز گفتوگوی صبورانه با طالبان در مورد مسائل مبرم باشد، «بدون هیچ گونه باجگیری یا فشاری که برخی از کمککنندگان غربی به آن علاقه دارند».
نمایندهی روسیه گفته است که بهجز همکاری عملگرایانه با طالبان، هیچ بازی دیگری وجود ندارد و بهگفتهی او، برخی از کمککنندگان غربی نیز شروع به درک این موضوع کردهاند.
او در عین حال بیان کرد که برخی کمککنندگان غربی هنوز سرسختانه از پیبردن اشتباهات خود امتناع میورزند و بر این باور هستند که با کاهش کمکهای بشردوستانه و قطع سایر کانالهای کمک انکشافی، طالبان را به تمکین وادار کنند.
دیپلمات روسی گفت: «همکاران، واقعا به چهکسی آسیب میرسانید؛ رهبری طالبان در قندهار یا مردم عادی افغانستان، از جمله زنان، دختران و کودکان؟ پاسخ واضح به نظر میرسد.»
او در ادامه گفت که با توجه به این که گروه داعش خراسان همچنان در افغانستان فعال است، آنچه باعث نگرانی خاص روسیه است، وضعیت امنیتی است.
واسیلی نبنزیا بیان کرد که مشکل ریشهکنکردن قطعی تروریسم حلنشده باقی مانده است و داعش خراسان در حال جذب جنگجویان جدید است.
او گفت که داعش از خارج از کشور حمایت مالی دریافت میکند و بهدنبال تغییر وضعیت و تضعیف ثبات نه تنها در افغانستان بلکه در کل منطقه است.
علاوه بر این، نمایندهی روسیه گفت که این نگرانی وجود دارد که سلاحهای باقیمانده در کشور ممکن است بهدست تروریستها برسد و متعاقبا در سراسر منطقه و فراتر از آن پخش شود.
او به موضوع مشکل مواد مخدر و ارتباط آن با تروریسم اشاره کرد و گفت: «ما متقاعد شدهایم که تلاشها برای حمایت از کشاورزان و درمان معتادان به مواد مخدر برای ریشهکن کردن قطعی مشکل مواد مخدر نیاز است.»
این دیپلمات روسی به وضعیت حقوق و آزادیهای شهروندان افغانستان، از جمله زنان و دختران و نیاز به تشکیل دولت فراگیر نیز پرداخت و گفت که «امیدواریم شاهد حرکت مثبت در هر دو جبهه باشیم».
او در اخیر گفت که ایجاد صلح بلندمدت و پایدار در افغانستان تنها در صورتی امکانپذیر است که با طالبان گفتوگوی صبورانه شود، بدون این که تلاشی برای تحمیل دیدگاه و اولویتهای دیگران بر مردم افغانستان انجام شود.
او گفت: «این همان چیزی است که حل سریع بنبست کنونی و متعاقب آن ادغام مجدد بینالمللی افغانستان به آن بستگی دارد.»
تأکید نمایندهی چین بر تعامل
نمایندهی چین نیز در نشست دیشب خواستار حفظ شتاب تعامل با طالبان شد و گفت که چین از جامعهی بینالمللی در تقویت اعتماد متقابل با «دولت موقت» (طالبان) و رسیدگی به نگرانیهای یکدیگر از طریق گفتوگو حمایت میکند.
او گفت که چین بار دیگر تأکید میکند که شورای امنیت باید بستهی معافیت از ممنوعیت سفر اعضای طالبان را بازگرداند.
نمایندهی چین در ادامه اضافه کرد که امیدوار است طالبان نگرانیهای مشروع بینالمللی را جدی گرفته و بهطور مؤثر به حقوق برابر زنان در زمینهی تحصیل، اشتغال و زندگی عمومی احترام بگذارند.
او در عین حال گفت که حقوق زنان تنها مشکل پیش روی کشور نیست.
نمایندهی چین دربارهی تهدیدهای تروریسم گفت که چین از دولت طالبان میخواهد که به مقابله با همهی نیروهای تروریستی، از جمله داعش، القاعده و حزب ترکستان شرقی ادامه دهد تا زمینههای رشد تروریسم را ریشهکن کند.