ISAF photo by Staff Sgt. Jeffrey Duran, U.S. Army

کهنه‌سربازان بریتانیایی درباره‌ی «جنایات جنگی» همکارانش در افغانستان شهادت دادند

اعضای سابق نیروهای ویژه بریتانیا، سال‌ها سکوت را شکستاندند و درباره‌ی «جنایات جنگی» همکارانش در افغانستان و عراق شهادت دادند.

به گزارش بی‌بی‌سی انگلیسی، کهنه‌سربازان برای اولین‌بار با ارائه چشم‌دیدهای شان گفتند که اعضای نیروهای ویژه «اس‌ آ‌ اس»، افراد غیرمسلح را در خواب به قتل رسانده و بازداشت‌شدگان از جمله کودکان را با دست‌های بسته اعدام کرده‌اند.

یکی از کهنه‌سربازان این واحد که در افغانستان جنگیده، به یاد می‌آورد: «آنان به پسر جوانی دستبند زدند و به او شلیک کردند. او به وضوح یک کودک بود، حتی به سن جنگیدن هم نزدیک نبود». این کهنه‌سرباز گفته است که کشتن بازداشت‌شدگان «به امری عادی تبدیل شد».

به نوشته بی‌بی‌سی، برای اولین‌بار‌ نیروهای هنگ دریایی سلطنتی بریتانیا (اس بی‌ اس) نیز متهم به قتل افراد غیرمسلح و زخمیان شده‌اند.

یک کهنه‌سرباز که در این هنگ خدمت می‌کرد، گفته است که برخی از نیروها «ذهنیت اوباش» داشتند و رفتار آنان در عملیات «وحشیانه» بود.

نقض عمدی قوانین جنگ

شاهدان عینی که خواستند نامشان فاش نشود، به بی‌بی‌سی گفتند که قوانین جنگ به‌طور دامدار و عمدی توسط زبده‌ترین نیروهای بریتانیایی در جریان عملیات‌ در عراق و افغانستان نقض می‌شد.

این قوانین می‌گوید که در عملیات جنگی تنها زمانی می‌توان عمداً افراد را کشت که تهدیدی مستقیم برای جان سربازان بریتانیایی یا دیگران باشد. اما شاهدان عینی گفتند که اعضای واحدهای ویژه «اس آ اس» و «اس بی اس» قوانین خودشان را پیش می‌برند.

یکی از سربازان گفته است که اگر آنان به قصد کشتن افراد وارد عملیات می‌شدند، هیچ تلاشی برای بازداشت وجود نداشت.

او گفته است: «گاهی اوقات بررسی می‌کردیم که هدف را شناسایی کرده‌ایم، شناسه آنان را تأیید می‌کردیم، سپس به آنها شلیک می‌کردیم. غالباً اسکادران فقط می‌رفت و همه مردانی را که آنجا پیدا می‌کرد، می‌کشت».

یکی از شاهدان که با «اس آ اس» خدمت کرده، گفته است که کشتن افراد می‌تواند به «یک کار اعتیادآور تبدیل شود و برخی از اعضای هنگ نخبه در افغانستان مست این احساس بودند، قاتل‌های روانی زیادی وجود داشتند».

او گفته است: «در برخی عملیات‌، نیروها به ساختمان‌های مهمان‌خانه می‌رفتند و همه را در آنجا می‌کشتند. آنان می‌رفتند و به همه کسانی که در آنجا می‌خوابیدند، هنگام ورود تیراندازی می‌کردند.»

یکی از اعضای واحد «اس بی اس» به بی‌بی‌سی گفته است که این نیروها پس از تحت کنترل درآوردن یک منطقه، ساحه جارو می‌کردند و به هر کسی که روی زمین می‌بود تیراندازی می‌کردند، اجساد را بررسی می‌کردند و هر کسی را که زنده بود می‌کشتند.

کشتن عمدی مجروحانی که تهدید نیستند، نقض آشکار قوانین بین‌المللی است. اما کهنه‌سرباز بریتانیایی به برنامه پانوراما گفته است که افراد زخمی به‌طور معمول کشته می‌شدند.

به گفته‌ی شاهدان عینی، نیروهای بریتانیایی اسلحه را بر روی اجساد کشته‌شدگان می‌گذاشتند تا در عکس‌هایی که به طور معمول توسط تیم‌های نیروهای ویژه در صحنه گرفته می‌شد، به نظر برسد که آنها مسلح بوده‌اند.

وزارت دفاع بریتانیا گفته که «کاملا متعهد» به حمایت از تحقیقات در حال انجام در مورد جنایات جنگی ادعایی است و از همه جانبازانی که اطلاعاتی را در اختیار دارند می‌خواهد که مطرح کنند.

این وزارتخانه در بیانیه‌ی خود گفته است که «مناسب نیست در مورد اتهاماتی اظهار نظر کند».

نگرانی‌های کرزی درباره قتل غیرنظامیان

برنامه «پانوراما» همچنین برای اولین‌بار فاش کرده است که دیوید کامرون، نخست‌وزیر‌ سابق بریتانیا، بارها در دوران تصدی خود هشدار دریافت کرده بود که نیروهای ویژه بریتانیا در حال‌ کشتن غیرنظامیان در افغانستان هستند.

دیوید کامرون  بین جون ۲۰۱۰ تا نوامبر ۲۰۱۳ هفت‌بار به عنوان نخست‌وزیر به افغانستان سفر کرد.

به گفته‌ی افراد متعددی که در نشست‌های کامرون و حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان شرکت داشتند، کرزی بارها درباره قتل غیرنظامیان ابراز نگرانی می‌کرد.

رنگین دادفر سپنتا، مشاور سابق امنیت ملی افغانستان، به پانوراما گفته است که آقای کرزی «به طور مداوم و مکرر به این موضوع اشاره می‌کرد».

 سپنتا گفته است که کامرون درباره‌ی ادعاهایی که درباره قتل غیرنظامیان از جمله کودکان در جریان عملیات نیروهای ویژه بریتانیا وجود داشت، شک نداشت.

سخن‌گوی کامرون به پانوراما گفته است که «تا جایی که لرد کامرون به یاد می‌آورد موضوعات مطرح‌شده توسط رییس‌جمهور کرزی به طور کلی در مورد نیروهای ناتو بود و «حوادث خاصی در رابطه با نیروهای ویژه بریتانیا مطرح نشد.»

این سخن‌گوی همچنین گفته است که «درست است که منتظر یافته‌های رسمی تحقیقات باشیم» اما افزوده است که «هر گونه ادعایی مبنی بر تبانی لرد کامرون در پنهان‌کردن اتهامات جنایی جدی کاملاً بی معنی است.»