صحرا کریمی، رییس پیشین «افغانفیلم» میگوید که طالبان این ریاست را به «مدیریت سمعی و بصری» تنزیل داده و عنوان «افغانفیلم» را از آن حذف کردهاند.
خانم کریمی امروز (سهشنبه، ۲۳ ثور) در ایکس نوشته است: «در پی این تغییر ساختاری و محتوایی، اکثر کارمندان این نهاد اخراج شدهاند.»
رییس پیشین «افغانفیلم» افزوده است: «تنها تعداد اندکی از کارکنان ردهاداری باقی ماندهاند که مأموریت اصلیشان، پاسخگویی به نیازهای تبلیغاتی و رسانهای طالبان میباشد.»
خانم کریمی گفته است که «افغانفیلم» که در سال ۱۳۴۷ خورشیدی تأسیس شد «تنها نهاد رسمی تولید، ثبت، نگهداری و آرشیف آثار سینمایی در افغانستان بود و نقش محوری در شکلگیری حافظهی تصویری، مستندسازی تحولات تاریخی و روایتهای اجتماعی کشور ایفا میکرد».
او افزوده است: «این اداره، در دهههای مختلف، از دوران پادشاهی گرفته تا جمهوریت، با وجود فرازونشیبهای سیاسی، به فعالیت خود ادامه داده و گنجینهای ارزشمندی از فیلمهای مستند، داستانی، خبری و آرشیوی را حفظ کرده بود.»
رییس پیشین «افغانفیلم» گفته است که حذف نام و ساختار این اداره «ضربهای جبران ناپذیر به تاریخ فرهنگی و سینمایی افغانستان وارد میکند».
او اضافه کرده است که «آرشیف افغانفیلم تنها مجموعهی تصویری از رویدادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قرن اخیر افغانستان است که اکنون با خطر نابودی یا مصادره ایدئولوژیک مواجه است».
بهگفتهی خانم کریمی، «حذف نام و هویت نهادی افغانفیلم نشانهای روشن از تلاش طالبان برای پاکسازی فرهنگی، تحریف حافظهی جمعی و کنترل مطلق بر روایتهای تصویری و رسانهای و سینمایی کشور است.»
او افزوده است: «در حقیقت، این روند بخشی از سیاست بزرگتری است که در آن طالبان، با حذف نهادهای فرهنگی، هنری و سینمایی میکوشند روایت رسمی و یک دستی از جامعه، تاریخ و نقش زنان، اقلیتها و هنرمندان بسازند؛ روایتی که با جهان واقع تضاد دارد اما در خدمت تثبیت سلطهگری طالبان است.»
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، محدودیتهای شدید بر فعالیتهای سینمایی و هنری در افغانستان وضع و شماری از هنرمندان و سینماگران را نیز بازداشت و زندانی کردهاند.
این گروه همچنین در قانون امر به معروف و نهی از منکر خود، تصویربرداری و نشر تصویر موجودات زنده را ممنوع کردهاند که بر اساس آن فعالیت فیلمسازان و سینماگران به صورت کامل ممنوع خواهد شد.