گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل بار دیگر درباره‌ی عادی‌سازی سرکوب طالبان هشدار داد

اتاق خبر
UN Photo/Mark Garten

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل متحد در امور افغانستان هشدار داده است که جامعه‌ی جهانی نباید اجازه دهد نظام سرکوب و تبعیض نهادینه‌شده‌ی طالبان در افغانستان عادی‌سازی شود.

او بامداد امروز (پنج‌شنبه، ۷ عقرب) در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: «پنج سال پس از به‌قدرت‌رسیدن طالبان، این گروه هیچ تمایلی برای عقب‌نشینی از نقض نظام‌مند حقوق اساسی بشر نشان نداده است. در عوض، آنان به تشدید و رسمیت‌بخشیدن به سرکوب خود ادامه داده‌اند.»

طالبان پس از بازگشت به قدرت محدودیت‌های شدید علیه زنان و دختران وضع کرده‌اند. در حال حاضر زنان و دختران افغانستان حق آموزش، کار و آزادی‌ گشت‌وگذار را ندارند.

گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل گفته است که فرمان‌های اخیر طالبان حقوق زنان را بیش از پیش تضعیف کرده و زمینه را برای اعمال خشونت علیه زنان فراهم کرده است.

به‌گفته‌ی او، قانون تفریق زوجین طالبان، خروج زنان از روابط خشونت‌آمیز را تقریبا ناممکن ساخته و این قانون حتا ازدواج کودکان را مجاز دانسته است.

بنت گفت: «جامعه‌ی جهانی باید در کنار مردم افغانستان بایستد، از حقوق آنان محافظت و از آینده‌ی آنان حمایت کند. تعامل با مقام‌های بالفعل (طالبان) نباید بدون بهبودهای قابل‌اندازه‌گیری و مستقلا تأییدشده در زمینه‌ی حقوق بشر، به مشروعیت‌بخشیدن به آنان منجر شود؛ همچنین این تعامل نباید به بهای نادیده‌گرفتن پاسخ‌گویی، برابری یا عدالت تمام شود.»

گزارشگر ویژه از صدور حکم بازداشت برای رهبر و سه مقام طالبان استقبال کرده و گفته است: «چهار حکم بازداشت صادرشده از سوی دیوان کیفری بین‌المللی علیه رهبران طالبان، گام مهمی در مسیر پاسخ‌گویی است.»

او افزوده است: «از دولت‌ها می‌خواهم از این دادگاه و سایر سازوکارها، از جمله سازوکار مستقل تحقیقاتی افغانستان و پیگردهای قضایی ملی براساس صلاحیت قضایی جهانی، حمایت کنند.»

او خواستار تسریع اقدامات دولت‌هایی شد که روند طرح دعوا علیه افغانستان براساس کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان (CEDAW) را آغاز کرده‌اند و نیز بر تلاش‌ها برای به‌رسمیت‌شناختن آپارتاید جنسیتی به‌عنوان یک جرم بین‌المللی تأکید کرد.

بنت گفت: «پاسخ‌گویی مستلزم اراده‌ی سیاسی پایدار، همکاری بین‌المللی و اقدامات قاطع است تا اطمینان حاصل شود افرادی که مسئول نقض‌های جدی حقوق بشر هستند، به عدالت سپرده می‌شوند.»

گزارشگر ویژه در اشاره به درگیری‌های جاری میان طالبان و پاکستان، از هر دو طرف خواست که به‌طور کامل به حقوق بین‌الملل بشر و حقوق بین‌الملل بشردوستانه احترام بگذارند.

او گفت: «افغانستان و پاکستان باید اقدامات احتیاطی لازم را برای محافظت از غیرنظامیان روی دست بگیرند و از انجام تحقیقات مستقل و پاسخ‌گویی در قبال واردکردن آسیب به غیرنظامیان اطمینان حاصل کنند.»

گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل همچنین از جامعه‌ی جهانی خواست کمک‌های بشردوستانه و حمایت درازمدت از بخش‌های آموزش، صحت، اقدامات ماین‌پاکی، رسانه‌ها و جامعه‌ مدنی، به‌ویژه ابتکارهای تحت رهبری زنان را ادامه دهد.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه