نجیبالله سعادت
روزنامه اطلاعات روز به مدارکی دست یافته که نشان میدهد گروه طالبان بر مسیر بندر ابونصر فراهی تسلط یافته و روزانه میلیونها افغانی زیر نام تعرفهی گمرگی از رانندگان اخاذی میکند. بندر ابونصر فراهی یکی از بندرهای افغانستان با ایران است که در 100 کیلومتری شهر فراه موقعیت دارد. مسیر این بندر از ولسوالیهای جوین، شیب کوه، پشت کوه و قلعه کاه ولایت فراه میگذرد.
گروه طالبان با تصرف مسیر بندر ابونصر فراهی و ایجاد پاسگاه در این مسیر، از بازرگانان و رانندگان پول جمعآوری میکند. براساس نرخنامهی این گروه از هر موتر باربری نسبت به نوع محمولهی آن از 10 تا ۳۵ هزار افغانی مالیه دریافت میشود. این مالیه از رانندگانی که از ایران و از طریق بندر ابونصر فراهی وارد فراه میشوند توسط کمیسیون اقتصادی طالبان گرفته میشود.
شماری از رانندگان به روزنامه اطلاعات روز میگوید که طالبان پس از گرفتن مالیه، برگهی رسمیاش که مُهر «امارت اسلامی افغانستان» را به همراه دارد به آنها تحویل میدهد و پس از آن هیچ کسی حق مزاحمت به رانندگان را ندارد.
بر اساس گفتههای رانندگان این مسیر، روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ موتر بابری از این بندر عبور میکند و طالبان از تمام این موترهای باربری از 10 تا 35 هزار افغانی پول دریافت میکنند.
با توجه به میزان رفت و آمد دست کم 100 موتر باربری از بندر ابونصر، طالبان روزانه بابت گرفتن مالیات بیش از دو میلیون افغانی درامد دارند.
عبدالکریم (نام مستعار) یکی از رانندگان مسیر بندر ابونصر فراهی است که از بندر ابونصر فراهی گچ و سیمان وارد میکند. او مدعی است که طالبان از موتر وی هربار ۱۰ تا ۱۲ هزار افغانی مالیه میگیرد .
به گفتهی وی طالبان نرخ نامههای مالیاتی را به همهی رانندگان توزیع کرده و رانندگان این مسیر از تمام قیمتهای مالیاتی آگاهی دارند.
عبدالکریم میگوید که طالبان نظر به موتر و نوعیت بار آن نرخ نامهاش را ترتیب کرده که کمترین آن برای یک موتر 10 هزار و بالاترین آن 35 هزار افغانی است.

اعضای شورای ولایتی فراه نیز تایید میکنند که طالبان از رانندگان و بازرگانان مسیر بندر ابونصر مالیه میگیرند.
خیرمحمد نورزایی، عضو شورای ولایتی فراه به روزنامه اطلاعات روز میگوید که طالبان با ایجاد چندین پاسگاه در مربوطات ولسوالی قلعهی کاه و مسیرهای بندر ابونصر فراهی این ولایت، کنترل مسیر این بندر را در اختیار گرفته است.
به گفتهی او، دولت در باز پسگیری این منطقه از دست طالبان ناتوان است و طالبان از این مسیر به عنوان منبع عایداتی بزرگ استفاده میکند. وی از دولت و نیروهای امنیتی میخواهد که مانع این کار طالبان در مسیر بندر ابونصر فراهی شوند. او مدعی است که درامد بالای طالبان از این مسیر باعث شده تا این گروه با توانایی بیشتری در جنگهای این ولایت حضور داشته و با استفاده از این پول هنگفت تنور جنگ این ولایت را همچنان داغ نگهدارد.
در همین حال مقامهای امنیتی در ولایت فراه اخذ مالیه توسط طالبان را تایید میکنند و از آغاز تلاشها برای جلوگیری از این کار طالبان خبر میدهند.
محبالله محب، سخنگوی فرماندهی پولیس فراه به روزنامه اطلاعات روز میگوید که در هفتهی گذشته عملیات تهاجمی برای از بین بردن پاسگاهای طالبان در این مسیر انجام شده و در حال حاضر طالبان پاسگاه ثابتی برای گرفتن مالیه در این مسیر ندارد.
سخنگوی فرماندهی پولیس فراه میگوید که در حال حاضر طالبان در ولسوالی قلعهی کاه فراه که مسیر ناامن بندر ابونصر فراهی استف، پاسگاهای سیار دارد و مالیه دریافت میکند.
آقای محب میگوید که در سفر اخیر فرمانده حمایت قاطع به این ولایت قرار شد که حملات نیروهای امنیتی در این ولایت شدت یابد و لانههای طالبان در این ولایت و مخصوصا مسیر بندر ابونصر فراهی مورد حمله نیروهای حمایت قاطع قرار گیرد.
وی افزود که این موضوع در جلسهی امنیتی سکات میلر فرمانده نیروهای حمایت قاطع در افغانستان با مسوولان امنیتی محلی بیان شده است.

عکس: فرماندهی پولیس ولایت فراه
در همین حال، شماری از بزرگان قومی در فراه تأکید دارند که طالبان از درک این درامد بزرگ انواع جنگافزارهای پیشرفته را خریداری میکند.
عبدالستار حسینی، بزرگ قومی و یکی از برندگان نتایج اولیهی مجلس نمایندگان در فراه به اطلاعات روز میگوید که طالبان با استفاده از مالیات جنگ افزارهای پیشرفته را خریداری کرده و نیروهای امنیتی این ولایت را مورد حمله قرار میدهد.
وی تنها دلیل بزرگ شعله وربودن جنگ در ولایت فراه را کنترل طالبان بر بندر ابونصر فراهی میداند و از دولت میخواهد که این چشمهی بزرگ درامدزایی طالبان را از بین ببرد.
آقای حسینی مدعی است، در صورتی که عایدات بندر ابونصر فراهی به گونهی کامل در اختیار دولت قرار نگیرد از شدت نبردها در این ولایت کاسته نخواهد شد.
فراه در غرب کشور یکی از ولایتهای ناامن کشور است که ۲۹۰ کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد.