اتحادیه مرغ‌داران افغانستان: اگر واردات قاچاقی مرغ زنده متوقف نشود، سکتور مرغداری ورشکست می‌شود

اتحادیه مرغ‌داران افغانستان: اگر واردات قاچاقی مرغ زنده متوقف نشود، سکتور مرغداری ورشکست می‌شود

اتحادیه مرغداری افغانستان از حکومت می‌خواهد که روند واردات قاچاقی مرغ‌های زنده و پیر و همچنان تخم مرغ را از کشورهای همسایه به‌خصوص پاکستان و ایران متوقف کند.

انصارالله بختانی، رییس اتحادیه سراسری مرغداری افغانستان امروز در یک کنفرانس خبری گفت که واردات قاچاقی مرغ زنده و پیر و همچنان تخم مرغ بی‌کیفیت سبب شده است که تولیدکنندگان داخلی متضرر شوند: «اگر روند قاچاق مرغ زنده و پیر به کشور متوقف نشود، فارم‌داران ورشکست می‌شوند.»

به گفته‌ی او تخم مرغی که تاریخش گذشته و یا نزدیک به ختم‌شدن است و همچنان مرغ‌های پیر زنده‌ای که ویروسی هستند و در کشورهای پاکستان و ایران دیگر قابل استفاده نیست، با نرخ ارزان به افغانستان قاچاق می‌شود: «قیمت پایین سبب می‌شود که این مرغ‌ها، جای مرغ‌های سالم و جوان وطنی را بگیرد و تولیدکنندگان داخلی ضرر کنند. سال گذشته سه فارم بزرگ تولید مرغ و تخم مرغ در ننگرهار در حالی ورشکست شدند که تنها سه یا چهار ماه از فعالیت‌شان می‌گذشت. در هرات هم بیش از 50 فارم تخم‌گذار ما مسدود شد. علتش واردات بی‌رویه تخم مرغ و گوشت مرغ از ایران بود.»

براساس معلومات اتحادیه مرغداران افغانستان، فعلا فارم‌داران این اتحادیه، یک کیلو مرغ زنده را بین 110 تا 120 می‌فروشند اما مرغ‌های پیری که قاچاقی وارد افغانستان می‌شوند پایین‌تر از نرخ معمول به فروش می‌رسد.

علاوه بر آن به گفته‌ی آقای بختانی، مرغ‌های پیری که وارد افغانستان می‌شود، اکثر ویروسی و بیمارند و مرغ‌های صحت‌مند را نیز آلوده می‌کند.

خواست مرغداران از دولت این است که واردات مرغ زنده به کشور را متوقف و برای محصولات مرغداری بندرهای ویژه ایجاد کند و به‌منظور نظارت از کیفیت، اتحادیه مرغداران را نیز در آن سهیم کند.

این اتحادیه می‌گوید که حکومت فعلا بر کیفیت گوشت و تخم مرغ هیچ نوع نظارت و کنترلی ندارد.

اکبر رستمی، سخن‌گوی وزارت زراعت به روزنامه اطلاعات روز گفت که واردات مرغ پیر زنده حدود دو سال پیش به‌منظور رشد تولیدات داخلی و خودکفایی کشور در این بخش متوقف شد: «وزارت زراعت دو سال پیش به‌طور قطع واردات مرغ زنده را متوقف کرد و تا حالا این روند ادامه دارد.»

جواد دبیر، رییس اطلاعات و روابط عامه وزارت تجارت به روزنامه اطلاعات روز گفت که حکومت افغانستان با افزایش تعرفه اموال وارداتی تلاش می‌کند که از تولیدات داخلی حمایت کند ولی از آن رو که سیستم اقتصادی افغانستان بازار آزاد است، توقف واردات گوشت مرغ و تخم مرغ ممکن نیست.

اتحادیه مرغ‌داران افغانستان مدعی است که افغانستان به‌لحاظ تولید و پروسس گوشت و تخم مرغ به خودکفایی رسیده است و می‌تواند صددرصد نیازمندی‌های بازار داخلی را رفع کند.

سخن‌گوی وزارت تجارت اما می‌گوید که در ماه رمضان امسال، افغانستان واردات تخم و گوشت مرغ را متوقف کرد، اما تولیدکنندگان داخلی نتوانستند تقاضای بازار را مرفوع کند و قیمت تخم مرغ و  گوشت مرغ دو برابر افزایش یافت: «پس از آن تصمیم بر این شد که واردات تخم مرغ و گوشت مرغ آزاد شود.»

آقای بختانی اما می‌گوید، حکومت زمانی واردات گوشت و مرغ و تخم را متوقف کرد که فعالیت نزدیک به نیمی از کارخانه‌های تولیدی در داخل کشور متوقف شده بود.

اتحادیه مرغداری افغانستان می‌گوید که این بخش در حد خودکفایی رسیده است و فعلا بیش از یک میلیارد دالر در این بخش سرمایه‌گذاری شده است.

این اتحادیه می‌گوید که در 18 ولایت نمایندگی دارد و بیش از 100 فارم تولید مرغ و تخم در آن ثبت است که برای بیش از 92 هزار نفر به طور مستقیم و به 22 هزار  تن دیگر به شکل غیر مستقیم زمینه کار فراهم کرده است.

به گفته‌ی این اتحادیه، مرغداران افغانستان سالانه 219 هزار تن گوشت مرغ و 928 میلیون بیضه تخم مرغ تولید می‌کند.

اتحادیه‌ی مرغداری افغانستان می گوید که اگر فارم‌داران حمایت و جلو قاچاق مرغ زنده و محصولات بی‌کیفیت گرفته شود، سرمایه بیش‌تری در این بخش جذب خواهد شد.

خواستیم در مورد این که حکومت برای جلوگیری از قاچاق مرغ زنده به افغانستان چه اقداماتی انجام داده است با وزارت مالیه صحبت کنیم، اما به‌رغم تماس‌های مکرر موفق نشدیم.

دیدگاه‌های شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *