چالش‌های حکومت و سیاست در افغانستان

ارگ: برای مردم به غیر از جمهوریت، دیگر هیچ نظامی قابل قبول نیست

دواخان مینه‌پال، معاون سخن‌گوی ریاست‌جمهوری می‌گوید که عزم و اراده‌ی مردم به حفظ نظام کنونی جمهوری اسلامی واضح است و برای مردم به غیر از جمهوریت، دیگر هیچ گونه نظامی قابل قبول نیست.

آقای مینه‌پال امروز (سه‌شنبه، ۱۴ دلو) در تویتی نوشته است که اراده‌ی واضح ملت این است که حکومت در روشنایی احکام قانون اساسی تا زمان تعیین‌شده فعالیت کند. به گفته‌ی او، مکلفیت قانونی رییس‌جمهور نیز این است که قدرت را از طریق انتخابات به جانشینش واگذار کند.

رحمت‌الله اندر، سخن‌گوی دفتر شورای امنیت ملی نیز در رشته‌تویتی نوشته است که توافق‌نامه‌ی دوحه میان امریکا و گروه طالبان اساس مطلق تصمیم‌گیری برای تمام مسایل بین‌الافغانی نیست.

آقای اندر همچنان نوشته است که گروه طالبان پیش از تبصره درباره‌ی میکانیزم نظام، مسئول خون‌ریزی مردم افغانستان است. به گفته‌ی او، بحث بر سر چوکات نظام پیش از وقت است و در حال حاضر مردم منتظر این است که آتش گرم جنگ خاموش شود.

اندر در ادامه نوشته است: «جمهوریت خود این مفهوم را دارد که هر گونه تشکیل سیاسی را می‌تواند در خود جای دهد. اگر طالبان به‌جای گروه جنگی و تروریستی به یک جریان تفاهم و فعالیت سیاسی مبدل شود، طبیعی است که در چتر جمهوریت شامل شده می‌توانند.»

این درحالی است که اخیرا هیأت‌هایی از گروه طالبان در سفرشان به مسکو و تهران در مورد ایجاد یک حکومت جدید اسلامی در نتیجه‌ی مذاکرات بین‌الافغانی سخن گفته‌اند.

هیأت طالبان در مسکو گفته بود که اگر مذاکرات صلح به موفقیت برسد و صلح در افغانستان تأمین شود، حکومت اشرف غنی از بین می‌رود و یک حکومت جدید اسلامی تشکیل می‌شود.

شیرمحمد عباس استانکزی که ریاست این هیأت طالبان را بر عهده داشت، همچنان گفته بود در صورتی که اشرف غنی سر از امروز از جنگ دست بردارد و اعلام کند که استفعا می‌کند و به‌خاطر صلح قربانی می‌دهد، طالبان نیز حاضر است برای یک حکومت جدید مذاکره کند.

همزمان با این، در روزهای اخیر پیش‌نویس طرح حکومت موقت نیز به یک بحث داغ در رسانه‌ها مبدل شده است. طرحی که هنوز مشخص نشده از سوی کدام جریان آماده شده، واکنش‌هایی زیادی را در پی داشته است.

امرالله صالح، معاون اول ریاست‌جمهوری روز گذشته در صفحه‌ی رسمی فیس‌بوک خود نوشته بود: «درین روزها نوشته‌ای در میان جامعه دست بدست می‌شود که از نشانی مبهم و بی‌نشان پخش شده و اسم آنرا گذاشته‌اند راه صلح و حکومت شراکتی صلح. من این نوشته را که از آن بوی لابی تروریست‌ها به مشام می‌رسد، خواندم. این به اصطلاح طرح که تعدادی را ذوق‌زده ساخته است، چیزی به جز از یک پروژه تفرقه و تضعیف افغانستان نیست.»