فعالان آموزش و حقوق کودکان: حق بنیادین دختران با مسدودنگهداشتن مکاتب نقض می‌شود

ابوذر ملک‌نژاد
ابوذر ملک‌نژاد
ابوذر ملک نژاد متولد 1373 خورشیدی است. او در دانشگاه کابل خبرنگاری خوانده است. از چهار سال به این طرف فعالیتش را در حوزه‌ی کار رسانه‌یی...
منبع: telegraph

جمعی از فعالان و متخصصان عرصه‌ی آموزش، پرورش و حقوق کودکان از مسدودماندن مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم و بی‌سرنوشتی آموزگاران زن ابراز نگرانی کرده‌اند.

این فعالان و متخصصان خواهان بازگشایی هرچه زودتر مکاتب به‌روی دانش‌آموزان دختر و فراهم‌کردن زمینه‌ی کار برای آموزگاران زن با حفظ احترام و امتیازهای قانونی آن‌ها، شده‌اند.

در یک اعلامیه‌ی این فعالان که امروز (چهارشنبه، ۵ عقرب) منتشر شده، آمده است که حق آموزش از اساسی‌ترین حقوق اسلامی و انسانی دختران است و مسدودگذاشتن مکاتب دخترانه، این حق بنیادین دختران را نقض می‌کند.

طبق این اعلامیه، دو سال می‌شود که دانش‌آموزان دختر به‌دلیل همه‌گیری بیماری کرونا و تشدید جنگ، از آموزش بازمانده‌اند و طالبان در مقابل هر دانش‌آموز دختر برای هر روزی که از فرصت یادگیری محروم می‌شوند، «در نزد خداوند، وجدان جمعی و تاریخ پاسخگو» اند.

فعالان آموزش و حقوق کودکان در این اعلامیه گفته‌اند که هرگاه آموزش دانش‌آموزان با سکتگی طولانی مواجه شود، سبب فراموش‌شدن اندوخته‌های پیشین‌شان شده و آن‌ها نمی توانند بدون اشتراک در برنامه‌های ویژه کمکی دوباره به شکل موثر به درس‌های خود ادامه دهند.

با این حال، این فعالان گفته‌اند در صورتی که تأخیر در بازگشایی مکاتب دختران بیش از این ادامه یابد، میلیون‌ها دانش‌آموز با مشکلاتی در روند یادگیری مواجه خواهند شد: «این درحالی است که وزارت معارف فاقد تخصص و بودجه لازم برای برگزاری برنامه‌های ویژه کمکی برای دانش‌آموزان است.»

در بخشی از این اعلامیه آمده است که در خانه ماندن دانش‌آموزان دختر تأثیرات روانی ناگواری بر آن‌ها گذاشته است و به درازا کشیدن محرومیت از آموزش سبب افسردگی، اضطراب، ناامیدی و از دست‌رفتن انگیزه‌ی‌شان خواهد شد.

فعالان آموزش و حقوق کودکان گفته‌اند: «شاگردان/دانش‌آموزان دختر بعد از سپری‌کردن دوره‌ی دشوار کرونا و جنگ، نیاز به آرامش روانی و انگیزه برای آغاز مجدد درس‌های‌شان دارند، اما مسدود گذاشتن مکاتب ناآرامی روانی آنها را افزایش خواهد بخشید.»

از سوی هم، در اعلامیه‌ی این فعالان آمده است که مسدود نگهداشتن مکاتب دختران در سطح اجتماعی فرصت را برای ازدواج‌های اجباری و پیش از وقت دختران مساعد می‌کند؛ امری که برای صحت آن‌ها صدمه‌ی جدی وارد و فرصت‌های زندگی‌شان را محدود خواهد کرد.

همچنین، در یکی از ماده‌های این اعلامیه آمده است که مسدود نگهداشتن مکاتب سبب ایجاد تنفر میان میلیون‌ها دانش‌آموز دختر، آموزگاران زن، والدین و دیگر اعضای خانواده در مقابل عاملان محرومیت آن‌ها از حق آموزش و کار خواهد شد.

این درحالی است که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، مکاتب به‌روی دانش‌آموزان پسر و دختران پایین‌ترین از صنف ششم باز شده است. دانش‌آموزان دختر بالاتر از صنف ششم تا کنون اجازه‌ی رفتن به مکتب را دریافت نکرده‌اند.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه