اطلاعات روز

مجمع اقتصادی داووس: ضروری‌ترین نیاز افغانستان نجات اقتصاد است

دو سخنران بلندپایه در گردهمایی مجمع جهانی اقتصاد داووس می‌گویند که ضروری‌ترین نیاز افغانستان نجات اقتصاد این کشور از سقوط کامل است.

آخیم اشتاینر، مدیر برنامه‌ی توسعه سازمان ملل متحد، روز دوشنبه (۲ جوزا) در داووس گفت که «ما نمی‌توانیم ۴۰ میلیون افغان را صرفا براساس اصل خشم اخلاقی رها کنیم».

تسلط طالبان بر افغانستان در پی اقدام ایالات متحده مبنی بر خروج عجولانه، عواقب اقتصادی ناخوشایندی داشته است. زمینه‌ساز این بحران، تصمیم دولت بایدن برای مسدود کردن حدود ۹.۵ میلیارد دارایی بانک مرکزی افغانستان دانسته می‌شود.

جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا دستور آزادسازی هفت میلیارد دالر از این دارایی‌های مسدودشده را امضا کرده، اما تنها نیمی از آن برای کمک‌های بشردوستانه به افغانستان آزاد می‌شود. نیمی دیگر برای قربانیان ۱۱ سپتامبر کنار گذاشته شده است.

برخی استدلال می‌کنند که کمک به دولت تحت حاکمیت طالبان افغانستان باید مشروط به تضمین حمایت از حقوق زنان و دسترسی به آموزش باشد.

حنا ربانی کهر، معاون وزیر امور خارجه‌ی دولت جدید پاکستان گفته است که کشورش تصمیمات طالبان در مورد محدودکردن حقوق زنان را تهدیدی می‌داند که از سراسر مرز مشترک‌شان سرچشمه می‌گیرد.

اما او نیز پرسیده است که «چه تعداد افغان باید کشور را برای آرامش وجدان ما ترک کنند؟ و تکلیف میلیون‌ها نفری که مانده‌اند چه خواهد بود؟»

نهادهای کمک‌رسان می‌گویند که ۲۴.۴ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی شدید غذایی روبه‌رو هستند و به کمک نیاز دارند.

سازمان ملل پیشتر برای رسیدگی به بحران بشری افغانستان در سال ۲۰۲۲، خواستار ۴.۴ میلیارد دالر شده بود؛ اما کشورهای کمک‌کننده در آخرین نشست خود متعهد به کمک ۲.۴ میلیارد دالر شدند.