با ادامهی تنش میان طالبان و مولوی مهدی مجاهد، فرماندهی هزارهتبار این گروه در سرپل، منابع میگویند که طالبان در شمال آمادگی بازداشت مولوی مهدی را میگیرند.
مولوی مهدی درحال حاضر در زادگاه خود در ولسوالی بلخاب سرپل به سر میبرد.
او در تازهترین اظهارات خود از حکومت طالبان انتقاد کرده میگوید که این گروه به هزارهها و شیعیان «کممهری»، «کملطفی» و «بیتوجهی» کرده است.
طی روزهای اخیر، چندین هیأت از حکومت مرکزی طالبان برای دلجویی مولوی مهدی به سرپل رفته اما گفته میشود که سفرهای این هیأتها نتیجه نداشته است.
خواست مولوی مهدی چیست؟
مولوی مهدی در یک سخنرانی که فایل صوتی آن در اختیار اطلاعات روز قرار گرفته میگوید که با هیأتهای طالبان صحبتها و گلایههای دوستانه، برادرانه و هموطنانه داشته است.
او میگوید که جز برابری، برادری و عدالت اجتماعی چیزی دیگر نمیخواهد.
مولوی مهدی، هزارههای افغانستان را یک ملت و یک واقعیت انکارناپذیر میخواند و میگوید: «یگانه خواهش ما از برادران، همسنگران و نظام اسلامی این است: ما یک ملت و یک واقعیت انکارناپذیر هستیم. چرا اینقدر کممهری، چرا اینقدر کمتوجهی، چرا اینقدر کملطفی، چرا اینقدر حقارت، چرا مظلومیت… چرا یک مولوی مهدی جای دارد؟»
او نظام طالبان را متهم به حذف شیعیان افغانستان میکند و میگوید که این نظام، سنگ نظام ناب اسلامی را به سینه میزند اما شیعیان را نادیده گرفته است. مولوی مهدی میپرسد: «آیا این ملت مسلمان نیستند؟»
این فرماندهی هزارهتبار طالبان در ادامه میگوید که او اهل جنگ نیست و تأکید میکند که همهی اقوام افغانستان هم جز راهِ انتخابِ برابری، برادری و عدالت اجتماعی را ندارند.
مولوی مهدی با آنکه در سخنان خود تأکید میکند که به طالبان اخطار نمیدهد؛ اما میگوید که «هیچ قدرت، هیچ دیکتاتوری و هیچ امپراتوری با تهدید و تهمت حکم را بالای ما تطبیق کرده نمیتواند».
او با اشاره به حوادث عاشورا، تلویحا به طالبان میگوید که کاری نکند که شیعیان افغانستان بر سر دو راهی قرار گیرند.
مولوی مهدی خطاب به حاضرین مجلس میگوید که اگر بر سر دو راهی قرار گیرند، از میان محرومیت، ذلت، حقارت و مرگ، کدام را میپذیرند؟ حاضرین در پاسخاش میگوید مرگ را.
او میگوید که شیعیان «ذلتپذیر» نیست و اگر صبر میکنند، از خیرخواهی، برادری و همدیگرپذیری آنان است.
مولوی مهدی میگوید که منافع و سرنوشت شیعیان خط سرخ او است و از این خط به هیچ قیمت و به هیچ جبری عدول نخواهد کرد.
او در اخیر میگوید: «من امارتی بودم، امارتی هستم و امارتی میمانم مشروط بر اینکه به حیث یک افغان و یک مسلمان با ملت خود قبول شوم».
آمادگی طالبان برای بازداشت مولوی مهدی
با ادامهی تنش میان مولوی مهدی و طالبان، منابع میگویند که این گروه در شمال برای بازداشت فرماندهی هزارهتبار خود آمادگی میگیرند.
منابع آگاه به اطلاعات روز میگویند که پس از بینتیجه بودن سفر هیأت طالبان به بلخاب، اکنون این گروه تصمیم گرفته است که به هر نحوی که شده مولوی مهدی بازداشت شود.
به گفتهی منابع، فرماندهان طالبان در ولایتهای شمالی بهخاطر اعزام به بلخاب آمادگی گرفتهاند. طالبان تصمیم دارند از هر ولایت شمالی ۲۰۰ نیرو از ارتش شان را بهخاطر گرفتاری مولوی مهدی به بلخاب بفرستند.
در همین حال، منابع در سرپل به اطلاعات روز میگویند که مولوی مهدی مجاهد نیز آمادگی مقاومت گرفته است.
منبع گفت، نگرانی و سراسیمگی میان ساکنان بلخاب به میان آمده است؛ اما مولوی مهدی به مردم اطمینان داده که به «هیچ وجه نگران نشوند چون با نیروهایش آمادگی دارد و قابل تشویش نیست».
مولوی مهدی کیست؟
مولوی مهدی مجاهد، تنها فرماندهی هزارهتبار و شیعهمذهب در صف طالبان شناخته میشود.
او در اوایل تسلط طالبان بر افغانستان، بهعنوان رئیس استخبارات این گروه در ولایت بامیان تعیین شده بود؛ اما پس از چند ماه از این سِمت کنار زده شد و مدتی در کابل بود و پس از آن به بلخاب رفت.
حکومت طالبان اخیرا مولوی مهدی را بهعنوان معاون شهری وزارت شهرسازی خود تعیین کرده است؛ اما او این سمت را تاکنون نپذیرفته است.
طالبان اخیرا چندین هیأت را برای دلجویی مولوی مهدی به بلخاب فرستادهاند؛ اما این هیأتها بدون دستاورد به کابل بازگشته است.
تنش قاری صلاحالدین و طالبان
تنش میان طالبان و فرماندهان غیرپشتون این گروه پس از بازداشت مخدوم عالم، یکی از فرماندهان ازبیکتبار از سوی استخبارات طالبان افزایش یافت.
طالبان این فرماندهی خود را به اتهام آدمربایی بازداشت کرده بودند؛ اما آقای مخدوم این اتهام را توطئه میخواند.
بازداشت او با اعتراضات شدید طرفدارانش در فاریاب همراه شد. بعد از روزها اعتراض و کشته شدن دستکم پنج نفر، فرمانده مخدوم عالم با میانجیگری یک فرماندهی ازبیکتبار شناختهشدهی دیگر طالبان، صلاحالدین ایوبی، آزاد شد.
درحال حاضر اما منابع در فاریاب میگویند کهتنش میان طالبان و قاری صلاحالدین ایوبی نیز بالا گرفته است.
هرچند قاری صلاحالدین ایوبی تنشها میان خود و حکومت مرکزی طالبان را رد میکند؛ اما منابع میگویند که رابطهی آقای ایوبی و حکومت مرکزی این گروه تیره شده است.
به گفتهی منبع، آقای ایوبی چهار روز قبل چند نفر از اعضای پشتون طالبان را در ولسوالی المار لتوکوب کرده است.
این همه درحالی است که با گذشت ۱۰ ماه از تسلط طالبان بر افغانستان تاکنون هیچ کشوری این گروه را به رسمیت نشناخته است.
این گروه درحال حاضر حکومتی را تشکیل داده که سران آن عمدتا پشتون هستند. با این حال، کشورها و جامعه جهانی بارها تأکید کرده است که طالبان باید حکومت همهشمول ایجاد کنند که در آن مرد و زن از اقوام مختلف افغانستان در آن سهیم باشند.