وزارت خارجهی امریکا در گزارش سالانهی خود دربارهی وضعیت حقوق بشر گفته است که در افغانستان زیر حاکمیت طالبان، «بیاعتنایی گسترده به حاکمیت قانون و مصونیت رسمی برای کسانی که مسئول نقض حقوق بشر هستند» وجود دارد.
این گزارش روز دوشنبه (۳ ثور) منتشر شده است. این گزارش وضعیت حقوق بشر در سال ۲۰۲۳ را پوشش داده است.
وزارت خارجهی امریکا گفته است که در طول سال بهدلیل احکامی که دسترسی به آموزش و اشتغال زنان افغانستان را محدودتر میکرد، حقوق زنان به میزان قابل توجهی بدتر شد و در نتیجه فعالیت زنان به کارهای خانه محدود شد.
بهگفتهی این وزارت، هیچ فرمان و دستورالعمل طالبان در رابطه با تحصیل یا کار زنان و دختران لغو و یا تلطیف نشد.
در گزارش وزارت خارجهی امریکا آمده است که طالبان فرمانهایی را صادر کردند که با قوانین افغانستان و تعهدات این کشور تحت کنوانسیونهای بینالمللی مغایرت دارد.
در این گزارش کشتار، آزار جسمی شدید، شرایط سخت و تهدیدکنندهی زندگی زنان، بازداشتهای ناعادلانه و آدمربایی، ناپدیدشدن، دخالت خودسرانه یا غیرقانونی در حریم خصوصی و مجازات اعضای خانواده برای تخلفات احتمالی یکی از بستگان از موارد نقض حقوق بشر گفته شده است.
همچنین استخدام یا استفادهی غیرقانونی از کودکان در درگیریهای مسلحانه توسط طالبان و داعش، محدودیتهای جدی بر آزادی بیان و آزادی رسانهها، بازداشت و خشونت علیه خبرنگاران و سانسور و محدودیتهای جدی در آزادی اینترنت از دیگر موارد نقض حقوق بشر است که در گزارش وزارت خارجهی امریکا ذکر شده است.
در این گزارش آمده است که اعضای گروههای اقلیتهای قومی و مذهبی (هزاره، سیک، شیعه، سلفی، احمدی، هندو و مسیحی) با خشونت و تهدید مواجه هستند.
در گزارش وزارت خارجهی امریکا آمده است که اعضای طالبان افراد را بهخاطر ارتباط با دولت پیشین افغانستان کشتهاند.
در این گزارش گفته شده است که گزارشهای متعددی مبنی بر اینکه طالبان و اعضای داعش مرتکب قتلهای خودسرانه و غیرقانونی، که بسیاری از آنها انتقامجویی از مقامهای مرتبط با دولت پیشین بودند، وجود دارد.
در گزارش وزارت خارجهی امریکا آمده است که داعش خراسان طالبان را در تلاش برای تضعیف ثبات در کشور هدف قرار داده است.
همچنین داعش بهطور گسترده اعضای جامعهی شیعه هزاره را هدف قرار داده است.
در گزارش وزارت خارجهی امریکا آمده است که گزارشهای موثقی وجود دارد که طالبان بهصورت خودسرانه غیرنظامیان را در ولایتهای پنجشیر و بغلان به قتل رساندهاند و دست به مجازات دستهجمعی علیه جوامعی زده که در آنها گروه مخالف مسلح موسوم به «جبهه مقاومت ملی افغانستان» فعال است.
«تاریخ قوم هزاره به پایان رسیده است»
در گزارش وزارت خارجهی امریکا آمده است که گزارشهای زیادی مبنی بر کوچ اجباری خانوادههای هزاره از سرزمینشان توسط طالبان وجود دارد.
براساس گزارشها، در ماه آگست خانههای هزارهها در ولایت ارزگان سوزانده، درختان میوهی آنها قطع و زمینهایشان مصادره شده است.
در گزارش وزارت خارجهی امریکا به نقل از یکی از رهبران هزاره آمده است که حداقل ۱۳ نفر از باشندگان هزاره در یکی از روستاهای ارزگان در دو سال گذشته بهعنوان بخشی از کارزار علیه جامعهی هزاره برای آوارهکردن اجباری آنان از سرزمین و خانههایشان کشته شدهاند.
در این گزارش آمده است که کوچیهای مسلح در اکتبر در ولسوالی ورس بامیان، درختان یک مکتب دولتی را در تلاش برای تصاحب یک زمین بزرگ که شامل مکاتب دخترانه و پسرانه، یک مکتب زراعت و یک بازار بود، قطع کردهاند.
در گزارش وزارت خارجهی امریکا آمده است که کوچیها آموزگاران و دانشآموزان مکاتب را تهدید کرده و به باشندگان این مکاتب هشدار دادهاند که تاریخ قوم هزاره در کشور به پایان رسیده است.