Photo: sent to Etilaatroz

کشتار هزاره‌ها در دایکندی؛ مهاجمان تعقیب نشدند

برای باشندگان روستای کوچک «قریودال» در ولسوالی سنگ‌تخت‌وبندر ولایت دایکندی، روند معمول زندگی از هم پاشیده است. روز پنج‌شنبه (۲۲ سنبله)، وقتی مهاجمان مسلح ۱۴ نفر از مردان غیرنظامی این روستا را از موتر پایین کردند و به گلوله بستند، خانواده‌های این روستای کوچک داغدار شدند. روز جمعه، صدها نفر از باشندگان روستاهای اطراف قریودال، به‌شمول زنان جمع و جهت شرکت در مراسم تدفین و خاک‌سپاری این جان‌باختگان شرکت کردند. فضا از شیون زنانی پر شده بود که عزیزان‌شان را از دست داده‌ بودند. یکی از زنان نشسته و سر خود را به جسد چسپانده بود و مویه می‌کرد. کمی دورتر، دو زن میان‌سال دست‌های‌شان را به‌صورت شان می‌زدند و با صدای بلند گریه می‌کردند. بعضی از زنان می‌کوشیدند داغ‌دیدگان را آرام کنند.

این تازه‌ترین مورد از کشتار هزاره‌ها در افغانستان است که از سوی گروه تروریستی داعش موسوم به «شاخه‌ی خراسان دولت اسلامی» انجام شده است. داعش عکس‌های منتسب به این رویداد را منتشر کرده است که در آن افراد مسلح با کلاشنیکف و اسلحه‌ی کمری غیرنظامیان مذکور را به گلوله بسته‌اند.

شاخه‌ی خراسان دولت اسلامی (داعش) با انتشار این عکس‌ها مسئولیت رویداد کشتار هزاره‌ها را برعهده گرفت.

کشتار به‌‌نام مذهب

در مراسم تدفین و خاک‌سپاری رویداد «قریودال» هیچ مقام طالبان حضور نیافته بود. تا اکنون مقام‌های محلی طالبان به ردیابی و بازداشت عاملان کشتار هزاره‌ها نیز اقدام نکرده‌اند.

عبدالحمید (نام مستعار)، یکی از باشندگان روستای قریودال جزء نخستین کسانی بود که به محل این کشتار رفته است. او که می‌خواسته همراه با دیگران به استقبال مسافران برگشته از سفر برود، به روزنامه اطلاعات روز می‌گوید: «من کمی دیرتر از بقیه حرکت کردم. اما نرسیده به کوتل بعضی مرا از پیشروی منع کردند و گفتند که از این پیشتر نرو که بقیه را زدند. من فکر کردم آنان شوخی می‌کنند، اما واقعیت بود. وقتی من به محل رویداد رسیدم، ۱۴ نفر کشته شده بودند و چهار نفر زخمی را هم با آمبولانس به بازار بندر انتقال دادیم.»

فهرست قربانیان و زخمیان رویداد دایکندی/ شبکه‌های اجتماعی

یکی از زخمیان به عبدالحمید گفته است که چهار مهاجم مسلح خودشان را مأموران بخش امنیت «امارت اسلامی» معرفی کردند و سپس بالای آنان شلیک کردند؛ «چهار نفر موتورسایکل‌سوار که سه نفرشان کلاشنیکف داشتند، این افراد را ایستاد کردند و گفتند که یک نفر مشکوک را در ساحه دیده‌اند و به همین خاطر باید آنان را تلاشی (بازرسی بدنی) کنند. موبایل‌های همگی را گرفتند و گفتند قطار ایستاد شوید که از شما عکس بگیریم، یکی از آنان گفت نیاز به عکس گرفتن نیست و تفنگ‌های خود را مرمی تیر کردند و بالای‌شان شلیک کردند.»

براساس روایت عبدالحمید، چهار مهاجم به زبان فارسی صحبت می‌کردند و هنگام گلوله‌باری، هزاره‌ها را «کافر و مشرک» خطاب می‌کردند.  

به‌گفته‌ی عبدالحمید، مهاجمان وقتی بالای این ۱۸ نفر شلیک کردند، کسانی را که زخمی شده بودند با تفنگچه کشتند. مهاجمان می‌گفتند که بزنید، این‌ها کافران و مشرکان اند. پس از این‌که فکر کردند کسی زنده نمانده است، دو نفر شان به‌جای موتورسایکل کهنه‌ی‌شان، موتورسایکل نو یکی از باشندگان روستا را سوار شدند و از مسیر شخنو به سمت غور رفتند.

مردم روستا زخمیان رویداد را جهت درمان به شفاخانه‌ی دولتی در شهر نیلی، مرکز ولایت دایکندی منتقل کرده‌اند. عبدالحمید می‌گوید که وضعیت یکی از زخمیان وخیم است؛ «دو نفر از ناحیه‌ی آرنج و شکم، یکی از ناحیه‌ی ران و دیگری از ناحیه‌ی بازو زخمی شده‌اند. فردی که از ناحیه‌ی ران زخمی شده، وضعیت صحی‌اش وخیم است. سه نفر زخمی دیگر هم وضعیت صحی‌شان خوب نیست.»

حضور مردم در مراسم تدفین تیراندازی بر غیرنظامیان در دایکندی/ ارسالی اطلاعات روز

بی‌پروایی طالبان

یکی از بزرگان روستای قریودال به روزنامه اطلاعات روز می‌گوید که مردم پس از تیراندازی افراد مسلح بر ۱۴ غیرنظامی، قصد تعقیب آنان را داشتند، اما طالبان مانع شدند.

او می‌افزاید: «داماد و پسر کاکایم در این رویداد جان باختند و دو نفر از نزدیکان هم زخمی شده‌اند. پسر کاکایم پارسال عروسی کرده بود و فرزند نداشت، اما پسر مامایم که دامادم بود، هفت فرزند داشت. ده نفر از شهیدان این رویداد متأهل بوده‌اند و حالا خانواده‌های‌شان بی‌سرپرست هستند.»

این مرد گفت که مهاجمان مسلح پس از کشتن غیرنظامیان با موتورسایکل سمت «پالوسنگ» رفته و از آن‌جا طرف «جر شخنو» رفتند، اما طالبان کاری برای بازداشت شان انجام نداده‌اند؛ «جر شخنو مسیر دشوارگذر است و امکان عبور موتورسایکل با یک سرنشین را دارد. اگر مردم چهار نفر را تعقیب می‌کردند، حتما به آنان می‌رسیدند. ولی طالبان به مردم گفتند از دنبال شان نروید. خود طالبان هم نرفتند.»

شاخه‌ی خراسان دولت اسلامی (داعش) مسئولیت کشتار دایکندی را بر عهده گرف و اسکرین شاتی از ویدیوها را جهت اثبات این ادعا منتشر کرده است. داعش گفت که در رویداد سنگ‌تخت‌وبندر ولایت دایکندی ۱۵ نفر از شیعیان را کشته و شش نفر دیگر را زخمی کرده‌ است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان برخلاف بیشتر رویدادهایی که در توصیف کشته‌شدگان از واژه‌ی «شهید» استفاده می‌کند، اما در مورد رویداد دایکندی از کاربرد این واژه پرهیز کرده است.

او در حساب ایکس خود نوشت: «امارت اسلامی افغانستان این عمل وحشیانه را شدیدا محکوم می‌کند و در کنار آن حفظ مال و جان ملت را مکلفیت خود می‌داند. درحالی‌که ما غم‌شریکی خود را با قربانیان مظلوم این حادثه شریک می‌کنیم، در کنار آن برای جست‌وجوی عاملان ساعی بالفساد و سپردن آنان به پنجه‌ی عدالت، تلاش جدی می‌کنیم.»

این رویداد در حالی رخ داد که طالبان ادعای تأمین امنیت سرتاسری را مطرح می‌کنند، اما شاخه‌ی خراسان داعش طی سه سال حاکمیت طالبان، بارها مسئولیت حمله‌های مرگ‌بار بر جامعه‌ی هزاره افغانستان را بر عهده گرفته است.

تازه‌ترین مورد از کشتار هزاره‌ها با واکنش تند در داخل و خارج افغانستان مواجه شده است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد «حمله‌ی شنیع» بر اعضای جامعه‌ی هزاره و شیعه را محکوم و با خانواده‌های قربانیان ابراز همدردی کرده است. او  خواستار حفاظت از غیرنظامیان در هر زمانی شده است.