حمله بر مراسم سالیاد ترور «شهید وحدت ملی» 27 کشته و 55 زخمی بر جای گذاشت

اطلاعات روز: وزارت صحت عامه اعلام کرده است که در حمله بر مراسم بیست‌وپنجمین سالیاد ترور عبدالعلی مزاری، «شهید وحدت ملی» تا کنون 27 غیرنظامی به‌شمول زنان و کودکان کشته و 55 نفر دیگر زخمی شده‌اند.

وحیدالله مایار، سخن‌گوی این وزارت گفته است که آمار نهایی نیست و ممکن افزایش یابد. به گفته‌ی او، زخمیان این رویداد تحت درمان قرار دارند و وضعیت برخی از آنان وخیم است.

حوالی ساعت 11:20 دقیقه‌ی پیش از ظهر امروز (جمعه، 16 حوت) مهاجمان مسلح بر مراسم بیست‌وپنجمین سالیاد ترور عبدالعلی مزاری در غرب کابل تیراندازی کردند.

نصرت رحیمی، سخن‌گوی وزارت داخله گفته است که مهاجمان وارد سه ساختمان همجوار شده و از آنجا بر محل برگزاری مراسم تیراندازی می‌کردند.

آقای رحیمی تعداد مهاجمان را دو نفر اعلام کرده است. او گفته است که تمامی مهاجمان در درگیری با نیروهای قطعات خاص پولیس کشته شده و ساحه پاکسازی شده است.

عبدالله عبدالله، رییس اجرایی کشور و شماری از چهره‌های سیاسی دیگر به‌شمول محمد محقق، محمدکریم خلیلی، حامد کرزی در این مراسم حضور داشتند. آقای رحیمی تأکید کرده است که تمامی چهره‌های سیاسی از این حمله جان سالم به در برده‌اند.

فرد یاگروهی نیز تا کنون مسئولیت حمله به شرکت‌کنندگان مراسم یادبود از عبدالعلی مزاری را به عهده نگرفته است. گروه طالبان دست‌داشتن در این حمله را رد کرده است.

سال گذشته نیز اصابت چند فیر مرمی هاوان مراسم بیست‌و‌چهارمین سالیاد ترور عبدالعلی مزاری را برهم زد. در آن حمله دست‌کم ۳ نفر کشته و ۳۷ نفر دیگر زخمی شدند. مسئولیت آن رویداد را گروهی برعهده نگرفت.

دو سال پیش نیز در نزدیکی محل برگزاری مراسم بیست‌وسومین سالیاد ترور مزاری یک حمله‌ی انتحاری رخ داد که در آن دست‌کم نُه نفر کشته و 18 نفر دیگر زخمی شدند.

واکنش‌ها

رییس‌جمهور اشرف غنی در تویتی حمله بر مراسم بیست‌وپنجمین سالیاد ترور عبدالعلی مزاری را محکوم کرده و آنرا جنایت ضدبشری و «علیه وحدت ملی افغانستان» خوانده است. او گفته که با عبدالله عبدالله و کریم خلیلی تلفنی صحبت کرده و جویای احوال آنان شده است.

آقای غنی همچنان به مسئولان وزارت صحت هدایت داده است که به زخمیان رویداد هرچه عاجل کمک کند. او تأکید کرده است که نیروهای امنیتی با عوامل این رویداد «با قاطعیت تمام» برخورد خواهند کرد.

سفارت امریکا در کابل نیز این حمله را محکوم کرده است. راس ویلسون، سرپرست سفارت امریکا در کابل در یک پیام تویتری به خانواده‌های قربانیان این حمله تسلیت گفته است. او همچنان افزوده است که امریکا برای تأمین صلح در کنار مردم افغانستان ایستاده است.

حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشور نیز گفته است: «هدف قراردادن مردم بی‌گناه خلاف تمام موازین اسلامی و انسانی است و تداوم خشونت علیه مردم بی‌گناه کشور ما را نشان می‌دهد.»

محمد کریم خلیلی، رییس شورای عالی صلح نیز این حمله را محکوم کرده و آن‌را نشان «ضعف دشمنان مردم» دانسته است.  آقای خلیلی در اعلامیه‌ای از ارگان‌های امنیتی خواسته است که «هرچه سریع‌تر عاملان این رویداد را شناسایی کنند».

خلیلی گفته است: «مسؤلان تمام نهادهای امنیتی مربوطه، بارها به ستاد برگزاری مراسم اطمینان داده بودند که امنیت مراسم را کاملا تأمین می‌کنند و ساحه را کلا تحت پوشش و مدیریت امنیتی قرار می‌دهند. لذا این مسأله باید روشن شود که عاملان و سازمان‌دهندگان این جنایت تروریستی کی‌ها بوده‌اند».

سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری گفته است که حمله بر مراسم بیست‌وپنجمین سالیاد ترور عبدالعلی مزاری، حمله بر صلح، وحدت ملی و حمله بر غیرنظامیان بی‌دفاع بود.

آقای دانش گفته است: «در حالی که کشور در این روزها در آستانه تحولات سرنوشت‌ساز قرار گرفته است و روند صلح بیش از هر زمان دیگر شتاب گرفته و امیدهای بسیار خلق گردیده است، تروریست‌ها و دشمنان آزادی و آرامش مردم افغانستان مذبوحانه تلاش می‌کنند تا بر تحولات آینده تأثیر منفی بگذارند.»

حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین کشور این حمله را کار دشمنان صلح و آرامش مردم دانسته و از مردم خواسته است که «با اتحاد، اتفاق و هوشیاری کامل در مقابل دسایس ایستادگی نموده و نگذارند که تلاش‌ها برای رسیدن به صلح و ثبات در کشور کم‌رنگ شوند».

رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی نیز ضمن محکوم‌‌کردن این حمله، از حکومت خواسته است که عاملان این حمله را شناسایی کند.

آقای نبیل در یک یادداشت فیس‌بوکی نوشته است: «رهبری حکومت هرچه زودتر باید در این مورد به مردم و سیاسیون افغانستان توضیحات ارایه نماید تا باشد فضای موجود سیاسی کشور از این بیشتر تخریب نگردد.»