عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحهی ملی میگوید که گروه طالبان با بهانهتراشیهای ناموجه و دلایل و انگیزههای نامعقول باعث تأخیر در آغاز مذاکرات شده است.
در اعلامیهای که امروز (جمعه، ۱۷ دلو) از سوی شورای عالی مصالحهی ملی منتشر شده، به نقل از آقای عبدالله آمده است که طالبان بهجای بحث و مذاکره روی قضایای اصلی، پایان جنگ، خشونت و مسلمانکُشی و کاهش درد و آلام مردم، مشغول سفرها و بحثهای حاشیهای است و جنگجویان این گروه همچنان به جنگ و خشونت علیه مردم افغانستان ادامه میدهند.
عبدالله ادعای شماری از اعضای هیأت مذاکرهکنندهی گروه طالبان را که گفته بودند هیأت دولت افغانستان صلاحیت مذاکره ندارد، رد کرده است.
او گفته است: «هیأت جمهوری اسلامی افغانستان با صلاحیت کامل در دوحه حضور دارد و میتواند در تمام قضایا و محورهایی که میان دو طرف بعد از نهایی شدن طرزالعمل و وقفه دور اول تبادله گردید، با اختیار و صلاحیت کامل وارد مذاکره گردد.»
عبدالله تأکید کرده است که در جریان اقامت هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان در کابل، رهنمودهای مشخص و صلاحیتهای کافی برای این هیأت از سوی کمیتهی رهبری شورای عالی مصالحهی ملی که از کلیت جمهوری اسلامی افغانستان نمایندگی میکند، ارائه و واگذار شده است.
به گفتهی او، هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان براساس توافق قبلی و در تاریخ تعیینشده برای آغاز دور دوم مذاکرات به دوحه برگشته است.
رییس شورای عالی مصالحهی ملی در عین حال گفته است که هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان از کثرت و تنوع نظام جمهوری نمایندگی میکند و از حمایت کامل شورای عالی مصالحهی ملی، نظام جمهوری، رهبران سیاسی و مردم افغانستان برخوردار است.
عبدالله عبدالله از قطر و کشورهای تسهیلکنندهی مذاکرات صلح قدردانی کرده است. همزمان با این، او گفته است که قضیهی افغانستان در گام نخست مربوط افغانها میباشد و برای پایان دادن به «جنگ و برادرکشی» باید افغانها باهم گفتوگو کنند.
او علاوه کرده است که فرصت استثنایی برای حل بحران کشور از طریق مذاکره و گفتوگو فراهم شده و اکنون وظیفهی دولت و طالبان است که از این فرصت برای پایان جنگ استفاده کنند.
او همچنان گفته است که اکنون اجماع منطقهای و بینالمللی برای پایان دادن به جنگ، تأمین صلح، گشودن فصل جدیدی از همکاریهای منطقهای و بینالمللی و شکلگیری یک افغانستان آزاد، مستقل، صلحآمیز و دموکراتیک نیز بهوجود آمده است.
عبدالله در ادامه هشدار داده است که اگر شماری به این باور باشند که از راههای غیر از مذاکره میتوانند به مشکل افغانستان پایان ببخشند، با استناد به شواهد تاریخی، راه اشتباهی را در پیش گرفتهاند.
این درحالی است که هیأتهای مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان از چند مدت به این طرف هیچ نشست رسمی نداشتهاند. از تاریخ شانزدهم جدی که دور دوم مذاکرات آغاز شد، تا کنون دو طرف تنها سه نشست رسمی داشتهاند.
اعضای هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان، هیأت طالبان را به فرار از میز مذاکره متهم کرده و گفتهاند که آنها [طالبان] میز مذاکره را ترک کرده و تمایل به مذاکره ندارند.
در مقابل، شیرمحمدعباس استانکزی، معاون سیاسی دفتر طالبان در قطر و عضو هیأت مذاکرهکنندهی این گروه در جریان سفرش به مسکو گفته است که هیأت مذاکرهکنندهی دولت صلاحیت کامل برای مذاکره را ندارد. این ادعا قبلا از سوی هیأت مذاکرهکنندهی دولت نیز رد شده بود.