اشرف غنی
عکس: ABN TV

غنی: طالبان و حامیان‌شان ضمایم پنهان توافق‌نامه‌ی دوحه را با مردم شریک کنند

اشرف غنی، رییس‌جمهور فراری افغانستان به تعلیق تحصیل دختران از سوی طالبان واکنش نشان داده و گفته است که مسئولیت این گونه تصامیم تنها متوجه طالبان نه، بلکه متوجه تمام افراد، عناصر و نهادهایی است که به‌شکل سازمانی برای سفیدساختن طالبان تبلیغات می‌کردند.

آقای غنی چهارشنبه شب (۳۰ قوس) در صفحه‌ی رسمی فیسبوک خود نوشته است که این افراد و سازمان‌ها ادعا داشتند که طالبان تغییر کرده‌اند و درک‌شان از شرایط افزایش یافته است. به‌گفته‌ی او، حالا زمان آن رسیده است که «طالبان و مبلغان» آنان ضمایم و الحاقیه‌ی پنهان توافق‌نامه‌ی دوحه را با ملت شریک کنند.

غنی پرسشی را مطرح کرده و نوشته است: «سئوال این است که چرا برای ملت در مورد تعهدات پنهان‌شان با امریکا وضاحت داده نمی‌توانند و جزئیات این تعهدات چرا از ملت پنهان نگهداشته شده است؟»

با این حال، او نوشته است که مشکل کنونی آموزش و کار برای زنان در افغانستان «بسیار جدی، تأسف‌بار و نشانه‌ی واضح از آپارتاید جنسی در قرن ۲۱ است».

غنی در عین زمان تأکید کرده است که اصلی‌ترین مشکل، عدم مشروعیت گروه حاکم [طالبان] است، زیرا به‌گفته‌ی او، این گروه به شیوه‌ی غیر مردم‌سالاری حاکم شده‌اند، افغانستان را اشغال و مردم را به گروگان گرفته‌اند.

اشرف غنی در بخشی از این یادداشت خود باز هم پرسشی را مطرح کرده و نوشته است: «گروه حاکم با کدام صلاحیت می‌خواهد نصاب تعلیمی افغانستان را تغییر بدهد؟ آیا آنان می‌خواهند نصاب تعلیمی افغانستان را به نصاب تعلیمی مدرسه حقانیه تبدیل کنند؟ آیا نصاب تعلیمی آن‌ها بهتر از نصاب امام ابوحنیفه است؟»

او نوشته است که هم در گذشته و هم در حال حاضر به این باور است که باسواد شدن یک دختر پنج نسل آینده را تغییر می‌دهد و اگر یک دختر بی‌سواد بماند سبب بربادی پنج نسل خواهد شد.

رییس‌جمهور پیشین کشور در ادامه نوشته است: «من ادعای آن‌عده حلقات داخلی و خارجی را که این چنین فیصله‌های خاینانه را جامه کلتوری/فرهنگی می‌پوشانند، به شدت رد می‌کنم. مادران میرویس نیکه و احمدشاه بابا باسواد، باعزت و رهبر بودند.»

این درحالی است که چندی پیش ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان در اظهاراتی گفته بود که مکتب رفتن دختران فرهنگ غربی است که توسط امان‌الله خان وارد کشور شده است. او همچنین رفتن دختران به مکتب را نسخه‌ای «عیاشی و فحاشی» خوانده بود.

از سوی هم، او از دانشجویان دختر و پسر که امروز در ننگرهار، قندهار و سایر ولایات در برابر تصمیم طالبان اعتراض کردند، قدردانی کرده و گفته است که تنها موضوعی که اکنون تمام مردم افغانستان روی آن اجماع دارند، حق آموزش و کار برای زنان است: «من باور دارم که طالب در مقابل این اجماع ملی و مردمی ایستادگی نمی‌تواند.»

این درحالی است که طالبان روز گذشته رسما اعلام کرند که تحصیل دختران در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی الی امر ثانی معطل بماند. سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان در دستوری به دانشگاه‌های دولتی و خصوصی گفته است که این تصمیم براساس فیصله‌ی کابینه‌ی این گروه گرفته شده است.

با این حال، این تصمیم طالبان موجی از واکنش‌ها و مخالفت‌ها را در پی داشته است. چندین کشور به‌شمول امریکا و بریتانیا و همچنین سازمان ملل و دیگر سازمان‌های بین‌المللی این تصمیم‌گیری طالبان را محکوم کرده‌اند.