محمد محقق: هیأت شرکت برشنا بر شرکت المانی اعمال فشار کرده است که مسیر سالنگ را انتخاب کند

اطلاعات روز: محمد محقق، معاون دوم ریاست اجراییه در واکنش به فیصله‌ی اخیر کابینه در مورد تغییر مسیر پروژه‌ی لین برق موسوم به توتاپ گفته است که در سال 2013 در دوره‌ی حکومت قبلی «برخلاف مصالح ملی و دور از چشمان ملت» هیأت شرکت برشنا در سفری به المان بر شرکت فشنر المانی اعمال فشار کرده است که مسیر سالنگ را برای این پروژه انتخاب کند.
معاون دوم ریاست اجراییه با نشر اعلامیه‌یی گفته است که حکومت در نشست روز شنبه (11 ثور 1395) کابینه فیصله کرده است که پروژه‌ی «توتاپ» انتقال یک لین 500 کیلوولت برق از ترکمنستان به کابل از مسیر مناطق مرکزی نه، بلکه از مسیر سالنگ اجرا شود.
آقای محقق افزوده که فیصله‌ی اخیر کابینه «خلاف روحیه‌ی وحدت ملی بوده و موجب یأس و ناامیدی بخش عظیمی از مردم کشور گردیده است.»
معاون دوم ریاست اجراییه از حکومت خواسته است که در این فیصله تجدید نظر کرده و با شرکت قراردادکننده تفاهم کند تا کار این پروژه را از مسیر بامیان و میدان وردک آغاز نماید.
در اعلامیه‌ی آقای محقق آمده است: «با توجه به شرایط حساس کشور حفظ وحدت ملی از ضرورت‌های اساسی می‌باشد، حکومت نباید کاری انجام دهد که موجب دوری مردم از حکومت گردد.»
محقق گفته است «ما بر تحقق خواسته‌های مردم خویش از طریق مذاکره و حرکات مدنی اقدام خواهیم نمود و امیدواریم خواسته‌های بر حق مردم جامه‌ی عمل بپوشد.»
پروژه‌ی توتاپ از سال‌های 2006م به‌بعد مورد بحث افغانستان و ترکمنستان بوده و در سال 2013م به‌صورت کلی بدون تعیین مسیر انتقال در کابینه‌ی سابق افغانستان نهایی شده است.
بعداً شرکت المانی فشنر که تهیه‌ی ماسترپلان 20 ساله‌ی برق کشور را عهده‌دار بود، در آن زمان هردو مسیر سالنگ و بامیان (بامیان- میدان وردک- کابل) را برای تطبیق این پروژه بررسی کرد که مسیر بامیان را به‌دلایل فنی، امنیتی و اقتصادی پیشنهاد کرد.
پیشتر سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری نیز در واکنش به فیصله‌ی اخیر کابینه گفته بود که پیشنهاد شرکت المانی برای عبور این لین برق از مسیر بامیان از سوی وزارت انرژی و آب و شرکت برق برشنا رد شده است.
آقای دانش گفته است: «تنها دلیلی که از سوی وزارت انرژی و شرکت برشنا به‌خاطر انتقال برق از مسیر سالنگ، کمی موجه به نظر می‌رسد، تفاوت زمانی انتقال برق از دو مسیر سالنگ بامیان است.»
به باور آقای دانش، این تفاوت زمانی به‌دلیل کم‌توجهی این دو نهاد به‌وجود آمده است.