طالبان در ولایت هلمند پنج روز پیش یک حملهی بزرگ را سازماندهی نموده و چندین ولسوالی این ولایت را هدف قرار داده است که عبارت از ولسوالی سنگین، نوزاد وکجکی میباشند. قرار گزارشها، طالبان ولسوالی نوزاد را تصرف نموده است که در این حمله صدها نیروی مسلح طالبان سهم دارند و تاکنون در این درگیری در حدود صد شورشی طالب کشته شدهاند و 20 نفر از نیروی پولیس، 9 تن سرباز اردوی ملی و 35 نفر غیرنظامی قربانی شدهاند. گفته میشود که از اثر این حمله در حدود 2000 نفر از مناطق جنگی بیجا شدهاند که نیاز شدید به کمکهای اولیه دارند. به گفتهی معاون سخنگوی وزارت داخله (نجیبالله دانش) در صفهای جنگی طالبان در این جنگ تعداد زیادی از نظامیان شورشی و نظامی پاکستان در لباس طالبان افغانی مصروف جنگ با نیرویهای امنیتی کشور میباشند. حملههای طالبان در حالی تشدید یافتهاند که دولت پاکستان حمله گسترده و سرکوبگرایانه را علیه طالبان پاکستانی در وزیرستان شمالی انجام داده است. از اثر این درگیری، صدها خانوادهی پاکستانی در وزیرستان و مناطق جنگی در خاک پاکستان بیجا شدهاند و وارد قلمرو افغانستان گردیدهاند. این در حالی است که طالبان در افغانستان نیز حملهی نظامی خویش را در جنوب کشور تشدید نموده است. در این خصوص این حدس و گمان مطرح است که ممکن است در جمع افراد پاکستانی که در خاک افغانستان به عنوان پناهنده جابهجا شدهاند. طالبان پاکستانی هم شامل باشند که سازمان استخباراتی و امنیتی پاکستان از روپوش طرح حملهیشان علیه طالبان پاکستان، در پی تقویهی طالبان در افغانستان شده باشند و همزمان با کشمکشهای انتخابات و مصروفیت مقامهای دولت افغانستان حملات طالبان را حمایت کند. قرار گزارشها، موازی با این حملات طالبان در ولایت هلمند، حملات فرسایشی طالبان بر ضد نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان به گونهی چشمگیر در دیگر مناطق کشور هم افزایش یافته است.
ولایت هلمند و قندهار برای طالبان اهمیت استراتژیک دارد. از جانبی طالبان در این مناطق نفوذ سنتی دارند و از جانب دیگر، کنترول این مناطق موضعهای جنگی طالبان را در جنوب کشور بیشتر تقویت میکند. کنترول طالبان بر این حوزه میتواند این مناطق را به مرکزیت همآهنگی قوتهای پراکندهی طالبان مبدل سازد. همچنین طالبان میتواند با تصرف این مناطق، از تولید مواد مخدر در آن مناطق، برای تقویهی منابع مالی خویش هم بهره گیرد. اما در کابل رهبران دولتی و سیاسیون بر سر مسایل انتخابات مصروف میباشند و کشمکشهای انتخاباتی با گذشت هر روز گستردهتر میشوند. در صورتی که راهحلی برای رفع بنبست روند انتخابات و کشمکشهای بر سر آن جستوجو نشوند و بحران انتخابات ادامه پیدا کند، از این مسئله طالبان میتوانند بیشترین بهرهبرداری را نمایند و دامنهی حملات نظامیشان را از جنوب به طرف شمال کشور گسترش دهند و با انجام دادن حملات تروریستی و فرسایشی بر نیروهای نظامی کشور، فضای امنیتی کشور را متأثر سازد. این کار میتواند باعث نگرانی مردم شود. همچنین از احتمال بهدور نیست که هرگاه کشمکشهای انتخاباتی ادامه پیدا کند و اعتراضهای خیابانی بیشتر شوند، طالبان با حملات انتحاری و تروریستی مشکلات بیشتری را به و جود آورند. پس لازم است که رهبری دولت نسبت به حملات نظامی طالبان در ولایت هلمند غافل نباشد و نیروهای نظامی کشور را بیشتر تقویه نماید که با تمام توان، تلاش صورت گیرد که جلو پیشروی طالبان در سایر ولسوالیهای هلمند و جنوب کشور گرفته شود.
از طرف دیگر، مهم به نظر میرسد که طرفهای درگیر در مورد انتخابات برای رفع بنبست انتخابات، راهکاری خوب و منطقی را جستوجو نمایند تا بحران انتخابات زمینهی هراسافگنی و تقویهی طالبان را بیشتر نکند. در صورتی که به این مسئله اهمیت داده نشود، طالبان میتوانند بیشترین بهره را از این بحران بهنفع خویش ببرند.