مقام‌های طالبان در پنجشیر عواید زمرد این ولایت را «حیف‌ومیل کرده‌اند»
عکس: شبکه‌های اجتماعی

ادعای حیف‌ومیل عواید زمرد پنجشیر؛ طالبان: استخراج معادن متوقف است

مسئولان محلی طالبان در پنجشیر حیف‌ومیل عواید زمرد این ولایت را تکذیب می‌کنند و می‌گویند پس از تحولات سیاسی معادن زمرد استخراج نشده است.

استخراج‌کنندگان زمرد اما می‌گویند که استخراج معادن جریان دارد و آنان ۱۰ درصد مالیات خود را نیز پرداخته‌اند که باید به حساب دولت واریز می‌شد؛ اما مولوی قدرت‌الله، والی پیشین طالبان در پنجشیر عواید ‌را به جیب خود زده است.

گفته می‌شود که معادن زمرد پنجشیر به‌گونه‌ای غیررسمی توسط افراد استخراج می‌شود و این افراد از عواید آن به دولت مالیات می‌پردازند.

دو معدنچی که نخواستند نام‌شان در خبر ذکر شود، به روزنامه اطلاعات روز گفتند که والی پیشین طالبان در پنجشیر فردی به‌نام آغا میرزا را به‌حیث «قوماندان معادن» در ولسوالی حصه اول این ولایت تعیین کرده بود و این فرد عواید معدن را گردآوری و به مولوی قدرت‌الله می‌سپرد.

به‌گفته‌ی آنان، ۱۰۰ هزار دالر از این عواید تنها به حساب مولوی قدرت‌الله رفته است.

براساس اطلاعات منابع روزنامه اطلاعات روز، پس از حاکمیت طالبان در پنجشیر شاه‌ملنگ روح‌الله، ‌معاون والی پنجشیر نیز از عواید زمرد بی‌بهره نبوده است.

همزمان با این، منابع محلی در پنجشیر می‌گویند که طالبان هفته‌ی قبل یک معدنچی به‌نام افضل را از منطقه‌ی خنج ولایت پنجشیر به‌ اتهام این‌که مالیه‌ی خود را نپرداخته، بازداشت کرده‌اند.

منابع می‌گویند که این معدنچی مالیه‌ی خود را پرداخته است؛ اما آمر امنیت فرماندهی امنیه‌ی طالبان گفته است که او «۲۵ میلیون افغانی از زمرد عواید داشته و باید پول بیشتر بدهد».

منابع می‌گویند که گردآوری عواید غیرقانونی زمرد در پنجشیر جریان دارد و معادن تبدیل به منبع عایداتی بزرگ برای طالبان شده است.

ابوبکر صدیق، سخن‌گوی والی پنجشیر اما این ادعا را دروغ و شایعه خواند.

او مدعی است که پس از حاکمیت طالبان معادن زمرد پنجشیر استخراج نشده است.

در ولایت پنجشیر تا اکنون ۱۷۲ معدن زمرد کوچک و بزرگ کشف شده است. این معادن به‌طور اوسط در ارتفاعات سه تا چهار هزار متری کوه‌های خنج و سفیدچهر ولسوالی حصه اول قرار دارد.

معادن زمرد اولین‌بار در افغانستان در سال ۱۹۷۰ توسط زمین‌شناسان روسی کشف شد.

افغانستان سرشار از معادن از جمله سنگ‌ها و فلزات قیمتی است.

ارزش ذخایر طبیعی افغانستان تا «سه تریلیون دالر» تخمین زده می‌شود.

جنگ و ناامنی باعث شده است که افغانستان نتواند از منابع معدنی خود استفاده کند یا هم این معادن غارت شود.