داعش در یک قدمی کابل؟

اخیرا، با گذشت هر روز، شبح مخوف داعش در افغانستان نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود. پس از بروز نشانه‌های پیدا و پنهان، اکنون کم کم فعالیت‌های این گروه عملی و آشکار شده و صدای پای آن نزدیک و نزدیک‌تر شده می‌رود.

اخیرا نمایندگان مردم فراه در مجلس نمایندگان با ابراز نگرانی از حضور داعش در فراه گفتند که این گروه برای تصرف فراه کمر بسته و در حال ساخت سنگر و جلب و جذب منظم نیرو است. هم‌چنان روز گذشته رسانه‌های آمریکایی ویدیویی را نشان ‌دادند که ظاهرا افراد وابسته به گروه داعش در نزدیکی‌های پایتخت در حال تمرینات نظامی هستند.

نشانه‌‌های داعش در افغانستان ماه‌ها پیش آشکار شده بود و اکنون این گروه به عنوان چالشی سازمان‌‌یافته‌‌ و جدی در برابر دولت افغانستان عرض اندام می‌‌کند. افراد این گروه از چندماه پیش در قالب مهاجران و بی‌‌جاشدگان پاکستانی یا دیگر گروه‌های مسلح غیر‌مسئول در افغانستان شروع به فعالیت کرده بودند. در این مدت عوامل داعش در میان اقشار سنتی و مذهبی و خصوصا در میان گروه طالبان تبلیغ کرده و افراد زیادی را به صفوف خود جلب کرده‌‌اند. با این‌‌که این فعالیت‌ها در ابتدا پنهان و در پوشش گروه‌‌های مسلح غیر‌مسئول ‌یا بی‌‌جاشدگان پاکستانی صورت گرفتند؛ اما در مواردی نیز با بروز نشانه‌های فعالیت‌های سازمان‌‌یافته‌‌ی داعش از سوی رسانه‌‌ها بازتاب داده شدند. اما حکومت افغانستان به این واقعیت‌ها اعتنایی نکرد. نهادهای امنیتی و استخباراتی به خبرها در مورد روند تجهیز و آموزش جنگ‌‌جویان داعش در افغانستان اعتنایی نکردند و فعالیت‌های دهشت‌‌افگنانه‌‌ی این گروه را پیوسته به طالبان و دیگر گروه‌‌های مخالف مسلح دولت نسبت دادند.

اکنون جنگ‌‌جویان ناشناخته و مهاجران مسلح غیرقانونی در افغانستان کم کم با هویت واقعی‌‌‌شان (داعش) ظاهر می‌‌شوند. ریاست جمهوری و نهادهای امنیتی عملا با دشمنی به نام داعش درگیر‌ند و دیگر نمی‌توانند این واقعیت را انکار کنند.

افغانستان می‌تواند برای این گروه بستر خوبی برای سربازگیری و تبلیغات مذهبی باشد. ساختار شدیداً سنتی جامعه، بی‌‌سوادی و گرایش‌های تندروانه‌ی مذهبی در افغانستان، زمینه‌‌ی خوبی برای نفوذ تفکر افراطی و تکفیری است و گروه‌های تروریستی همواره و در همه‌جا همین نقطه را نشانه گرفته‌‌اند. تمامی گروه‌‌های تروریستی‌ای که تا کنون در افغانستان و منطقه تجربه شده، از همین‌جا شروع کرده و با سوء‌استفاده از آموزه‌های دینی و مذهبی، برنامه‌های سیاسی و استخباراتی خود را به پیش برده‌‌اند. اکنون نیز این خطر به ‌صورت جدی وجود دارد که عوامل گروه تروریستی داعش در میان مردم نفوذ کرده و از باورهای سنتی و مذهبی آن‌‌ها سوء‌استفاده کنند و آن‌‌ها را در مسیر اهداف و برنامه‌های سیاسی و تروریستی‌‌شان سوق دهند.

حضور هرچند ضعیف و اندک داعش، خطر‌ی جدی برای امنیت ملی کشور است. حکومت باید با این مسئله به ‌صورت جدی و عاقلانه برخورد کند. نباید حضور افراد وابسته به گروه دولت اسلامی در افغانستان صرفا به چند فراری پابرهنه، شب‌نامه‌ها و یکی دو فرد انگشت‌نما تقلیل داده شود و نباید انگیزه‌‌ها و عاملان پشت صحنه‌‌ی آن را نادیده گرفت و از کنار این خطر بی‌‌اعتنا گذشت. دولت باید عوامل و نهان‌‌گاه‌های آن‌‌ها را کشف کند و با آن به عنوان یک تهدید جدی برای امنیت ملی کشور، برخورد نماید.

داعش یک گروه تروریستی خطرناک و ویران‌‌گر است. دهشت، بی‌‌رحمی و جنایت‌‌های این گروه تمام جهان را به وحشت انداخته و برای نابودی آن تمام کشورهای جهان کمر بسته‌اند. قصاوت و جنایت‌های این گروه در عراق و سوریه به جهانیان ثابت ساخته که برای سرکوب و نابودی آن‌ها هیچ مصلحت و ملاحظه‌‌ای وجود ندارد و افغانستان نیز نباید با هواخواهان و اعضای این گروه با نرمی و سستی برخورد کند.