رییس جمهور غنی در رأس یک هیأت بلندپایهی دولتی به تهران رفت و با رییس جمهور و دیگر مقامهای ارشد این کشور دیدار کرد. در این دیدارها بر گسترش مناسبات دوستانه و تقویت همکاریهای سیاسی، امنیتی و اقتصادی دو کشور تأکید کردند و موافقتنامههای همکاری مشترک در بخشهای سیاسی و علمی-تحصیلی را به امضا رساندند.
رهبران دو کشور تعهد کردهاند که در مبارزه با تروریسم و مواد مخدر، خصوصاً مقابله با خطر داعش، در منطقه همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی داشته باشند و نیز دولت ایران وعده داده که تمام مهاجران افغانستان در ایران را ثبت نام میکند و نیز در زمینهی کشت بدیل و حمایت از زراعت در افغانستان کمک میکند. این کشور همچنان گفته که مسیر ترانزیت را از ایران برای صادرات محصولات زراعتی افغانستان به کشورهای دیگر فراهم میکند.
سفر رییس جمهور غنی به ایران پراهمیت است. این سفر در شرایطی صورت گرفت که موضعگیری اخیر دولت افغانستان به حمایت از عربستان سعودی در جنگ یمن، ایران، همسایهی غربی افغانستان را نگران ساخته بود و توازن معادلهی سیاست خارجی افغانستان در منطقه را برهم زده بود. سفر رییس جمهور غنی به تهران نگرانی ایران در این مورد را رفع کرده و توازن را در معادلهی منطقهای دوباره برقرار میکند.
افزون بر آن، این سفر در شرایطی انجام میشود که منطقه با خطر نوع جدیدی از تروریسم به نام داعش و گسترش افراطگرایی مواجه میباشد. داعش به عنوان یک گروه تروریستی برای تمامی کشورهای منطقه و فرامنطقه یک تهدید است؛ اما این تهدید برای ایران و افغانستان با توجه به بستر اجتماعی و موقعیت سیاسی و امنیتی آنها، نزدیکتر است. ایران در مرزهای غربی و جنوبیاش عملا با تهدید داعش روبهرو است. در مرزهای جنوبی و شرقیاش نیز با این تهدید مواجه میباشد. علاوه بر آن، این کشور از نفوذ تفکر افراطگرایی در استان سیستان و بلوچستان و دیگر مناطق هممرز با افغانستان و پاکستان احساس خطر میکند. افغانستان نیز با این تهدید مواجه است و عملاً در بخشهایی از کشور با عوامل داعش دستوپنجه نرم میکند.
از سوی دیگر، مبارزهی مشترک با قاچاق مواد مخدر برای ایران و فراهمشدن مسیر ترانزیت محصولات زراعتی افغانستان از طریق ایران به کشورهای مقصد و نیز حل مشکلات مهاجران افغانستان در ایران، برای دولت افغانستان از اهمیت فراوانی برخوردار میباشد.
کابل و تهران در عرصهی مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر شدیداً به همکاری همدیگر نیاز دارند. ایران در معرض مستقیم ورود و ترانزیت مواد مخدر افغانستان میباشد. مبارزه با این پدیده، بدون همکاری عملی و صادقانهی دو کشور امکانپذیر نیست. در گذشته برنامههای مشترک و توافقنامههای گوناگون میان دو کشور برای مقابلهی مشترک با این پدیده صورت گرفته بود؛ اما مؤثریت چندانی نداشت. همکاری قاطع با این پدیده، به همکاری بیشتر از هماهنگی صرف و تبادلهی برخی اطلاعات در مورد قاچاق مواد مخدر ضرورت دارد. دو کشور باید اتاقهای عمل مشترک و حتا پولیس مرزی مشترک برای مقابله قاچاقچیان داشته باشند.
در عرصهی مبارزه با داعش نیز دو کشور دارای منافع امنیتی مشترک میباشند. در حال حاضر گروه داعش بیشترین توان و وقت خود را برای نفوذ و محکمکردن سنگرهایش در ولایت مرزی فراه که با ایران هممرز است، متمرکز کرده است. گفته میشود این گروه تلاش میکند با نفوذ قوی در فراه، این ولایت را زیر کنترول خود درآورد و از آنجا مناطق جنوبی ایران را ناامن بسازد. البته هدف این گروه ایجاد ناامنی در هردو کشور میباشد و از اینرو، افغانستان و ایران عملا با دشمن جدیدی مواجه میباشند. مبارزه با دشمن نوظهور مشترک، نیازمند همکاریهای جدی و صادقانه میباشد. همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی برای مقابله با تروریسم مرزی و قاچاق مواد مخدر در شرایط کنونی برای دو کشور حیاتی بوده و باید این همکاریها گسترش یابد.