منبع: نیویورک تایمز
برگردان: حمید مهدوی
به دنبال تلاشها در راستای بهبود روابط با دولت افغانستان، نواز شریف، نخستوزیر پاکستان گفته است که فرد شماره دوم طالبان را از زندان پاکستان آزاد خواهد کرد. سرتاج عزیز، مشاور ارشد امنیت ملی و امور خارجهی نخستوزیر پاکستان گفته است که ملا عبدالغنی برادر تا یک ماه دیگر از زندان آزاد خواهد شد. سرتاج عزیز به رویترز گفته است: «گفتوگوها در مورد موعد دقیق آزادی وی ادامه دارد».
حامد کرزی در جریان سفر اخیرش در پاکستان از نواز شریف خواسته است تا با آزاد ساختن تعداد بیشتر زندانیان طالب از زندانهای پاکستان، به روند گفتوگوها بین دولت افغانستان و گروه طالبان کمک کند.
بعد از حملهی ایالات متحده بر طالبان در سال 2001، رهبران این گروه در جستوجوی پناهگاههای امن در پاکستان بودهاند، کشوری که باری آنها را در رسیدن به قدرت کمک کرده بود. بعضی از رهبران طالبان توسط پاکستان و در بعضی موارد با حمایت ایالات متحدهی آمریکا دستگیر شدند و بعضی دیگر هنوز مخفیانه به سر میبرند.
آقای کرزی بارها پاکستان را به حمایت از طالبان که بیشتر از یکدهه است با ایالات متحدهی آمریکا و همپیمانانش درگیر جنگ است، متهم کرده است. اما اکنون که این جنگ رو به پایان است، کرزی از پاکستان خواسته است تا از نفود خود بر رهبران طالبان استفاده کند و آنها را وادار به گفتوگو با دولت افغانستان سازد.
آزادی رهبران طالبان از زندانهای پاکستان یکی از چهار درخواست آقای کرزی از نخستوزیر پاکستان در جریان سفر اخیرش به اسلامآباد بود. سه درخواست دیگر آقای کرزی را مساعد کردن زمینه برای تماس مستقیم دولت افغانستان با طالبان افغانی، تأمین امنیت کسانی که میخواهند در روند گفتوگوها نقش ایفا کنند و دایر نمودن کنفرانس اسلامی ملاهای هردو کشور تشکیل میدهند.
آزادی ملا برادر توسط پاکستان میتواند از شدت تنشها بین کابل و اسلامآباد بکاهد. پاکستان سالها است که بر شورشیهای افغانی و کسانی که در خاک این کشور پناه گزیدهاند، نفوذ دارد. این کشور از سال گذشته تاکنون صرف تعداد محدودی از زندانیها را آزاد کرده است و ظاهرا به دلیل این که این کشور به نفوذ خویش بر طالبان نسبت به آقای کرزی اهمیت بیشتری قایل است، هیچیک از زندانیها را به دولت افغانستان واگذار نکرده است.
ملا عبدالغنی برادر در نتیجهی یک عملیات مشترک نیروهای امنیتی پاکستان و نیروهای آمریکایی در شهر بندری کراچی در سال 2010 دستگیر شده بود. نخست دولت پاکستان زندانیهای جدید را تحت محافظت شدید خود قرار داده بود؛ اما نهایتا به ایالات متحدهی آمریکا اجازه دادند تا به این زندانیها دسترسی داشته باشد.
آزادی رهبران کوچک طالبان تأثیر چندانی بر کرزی نداشته است. آقای کرزی خواهان ملاقات با رهبران بزرگتر طالبان به شمول ملا برادر است. ملا عبدالغنی برادر که از جملهی بنیانگذاران جنبش طالبان افغانی است، به شاخهی پوپلزی که شاخهی فرعی پشتونهای درانی است، مربوط میشود.
رهایی برادر از زندان میتواند کرزی را در امر گفتوگو با رهبران طالبان کمک کند. حسن عسکری رضوی، تحلیلگر مسایل سیاسی میگوید که کرزی در جریان دیدارش از اسلامآباد، وقتی خواهان آزادی رهبران طالبان شد، آزادی ملا برادر را نسبت به دیگران ترجیح میداد و برایش مهم نبود کهاین امر چه اندازه میتواند وی را در امر گفتوگو با طالبان کمک کند.
وزیر خارجهی پاکستان گفته است که برادر به دولت افغانستان تحویل داده نخواهد شد. این کار با وجودی که کرزی را خشمگین خواهد کرد، اما طالبان را در امر آغاز گفتوگوها با دولت افغانستان تشویق خواهد کرد. عسکری رضوی میگوید که ملابرادر بعد از آزادیاش مخفیانه به سر خواهد برد و در میان سایر شورشیها در مناطق قبایلی پاکستان پناهگزین خواهد شد.
پاکستان انتظار دارد که رهبری طالبان افغانی شورایی را به منظور پیشبرد گفتوگوها از سوی شورشیان تشکیل خواهد داد. نواز شریف در جریان دیدار رییس جمهور کرزی از اسلامآباد تلاش کرد تا از نگرانیهای آقای کرزی درمورد گفتوگوهای صلح در دوحه بکاهد. آقای کرزی از برافراشته شدن پرچم سفید طالبان بر فراز دفتر سیاسی آنها در قطر و نصب شدن لوحهی «امارت اسلامی افغانستان» در دفتر آنها بهشدت به خشم آمده بود.
نواز شریف به آقای کرزی گفته است که وی را در امر انتقال دفتر طالبان از قطر (که به طالبان نزدیکتر است) به یک کشور بیطرف که مورد قبول تمام گروهها باشد، کمک خواهد کرد. در این مورد شهرهای ریاض و استانبول پیشنهاد شده بودند. این دو کشور روابط خوبی با پاکستان و افغانستان دارند.