خبرنگاران و فعالان مدنی

بررسی قضایای قتل خبرنگاران و فعالان مدنی؛ سه نفر در پیوند به قتل یما سیاوش بازداشت شده‌اند

مسئولان در وزارت امور داخله و ریاست عمومی امنیت ملی گفته‌اند که سه نفر در پیوند به قتل یما سیاوش، مجری سابق تلویزیون خصوصی «طلوع نیوز» و مشاور امور روابط عامه‌ی آمریت عمومی دفتر ریاست بانک مرکزی بازداشت شده و تحقیقات بیشتر برای روشن شدن این قضیه جریان دارد.

این موضوع را محمدمسعود اندرابی، وزیر داخله و مسئولان در ریاست عمومی امنیت ملی امروز (یک‌شنبه، ۷ جدی) در جلسه‌ی کمیته مشترک حکومت و رسانه‌ها به ریاست سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری مطرح کرده است.

وزیر داخله افزوده است که با خانواده‌ی یما سیاوش و مسئولان شماری از رسانه‌ها در این مورد جلسه داشته و جزئیات قتل سیاوش را با آنها در میان گذاشته است.

او همچنان گفته است که یک نفر در ارتباط به قتل الیاس داعی، خبرنگار رادیو آزادی در هلمند بازداشت شده و تحقیقات از نزد وی جریان دارد. مسئولان ریاست امنیت ملی گفته‌اند که فرد بازداشت‌شده عضو جبهه‌ی شهری طالبان است.

همین‌طور، به گفته‌ی اندرابی، یک عضو گروه طالبان که در قتل رحمت‌الله نیکزاد، رییس اتحادیه‌ی خبرنگاران غزنی دست داشت، شناسایی شده،‌ اما هنوز بازداشت نشده است. این درحالی است که قبلا طالبان دست‌داشتن در قتل نیکزاد را رد کرده بودند.

محمدمسعود اندرابی، وزیر داخله همچنان در نشست کمیته مشترک حکومت و رسانه‌ها، گفته است که تحقیقات در مورد «حادثه‌ی مشکوک از بین رفتن» فردین امینی، گوینده‌ی تلویزیون آریانانیوز جریان دارد.

آقای اندرابی علاوه کرده است که در پیوند به قتل فرشته کوهستانی، فعال حقوق زنان و برادرش دو نفر و نیز در پیوند به قتل ملالی میوند، گوینده‌ی تلویزیون خصوصی انعکاس در ننگرهار دو نفر بازداشت شده‌اند.

مسئولان در ریاست عمومی امنیت ملی اما گفته‌اند که در پیوند به قتل ملالی میوند یک عضو گروه داعش بازداشت شده و تحقیقات از نزد وی جریان دارد. ساعاتی پس از قتل ملالی میوند، والی ننگرهار اعلام کرده بود که دو نفر در پیوند به قتل او بازداشت شده‌اند.

مسئولان ریاست عمومی امنیت ملی گفته‌اند که براساس تحقیقات این ریاست، حمله بر رحمت‌الله نیکزاد و فرشته کوهستانی توسط گروه طالبان انجام شده و در پیوند به قتل یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه‌ی افغانستان هنوز هیچ سرنخی به‌دست نیامده است.

وزیر داخله در این نشست گفته است که این وزارت تیم‌های ویژه‌ای را برای پی‌گیری قضایای قتل خبرنگاران و فعالان مدنی و جلوگیری از تهدیدات بالقوه علیه آنان توظیف کرده است.

در همین حال، سرور دانش،‌ معاون دوم ریاست‌جمهوری از کُندی روند تحقیقات قضایای قتل خبرنگاران و فعالان مدنی و حقوق بشری ازسوی نهادهای کشفی و تحقیقاتی، ابراز نارضایتی کرده و بر تسریع این روند تأکید کرده است.

آقای دانش از وزارت داخله خواسته است که برای تأمین امنیت خبرنگاران، فعالان مدنی، فعالان حقوق بشر و حقوق زنان یک بخش ویژه را در ساختار این وزارت ایجاد کرده و برای مراقبت دوامدار از افراد آسیب‌دیده و در معرض آسیب، کار کند.

او همچنان از وزارت داخله و ریاست عمومی امنیت ملی خواسته است که یک رهنمود واحد برای تأمین امنیت رسانه‌ها و خبرنگاران تهیه کرده و در اختیار آنان قرار دهند.