کمیسیون انتخابات هیأتی را برای بررسی چگونگی شکسته‌شدن قفل «ساختمان آموزش‌های انتخاباتی» تعیین کرد

کمیسیون انتخابات هیأتی را برای بررسی چگونگی شکسته‌شدن قفل «ساختمان آموزش‌های انتخاباتی» تعیین کرد

بحث شکستن قفل ساختمانی که در منزل دوم آن مرکز دیجیتالی درملوک -مرکزی که معلومات دستگاه بیومتریک به آن منتقل می‌شود- موقعیت دارد، سروصداهای بسیاری برپا کرد. دسته‌ی انتخاباتی «ثبات و همگرایی» آن را یک حمله‌ی سازمان‌یافته در تبانی با ارگ عنوان کرد.

به‌دنبال این ادعا، کمیسیون انتخابات برای روشن‌شدن قضیه و این‌که آیا قفل‌های مرکز دیجیتالی باز شده است یا نه، در حضور ناظران دسته‌های انتخاباتی و رسانه‌ها قفل‌های این مرکز حساس را باز و بررسی کرد.

پس از بررسی کمیسیون، ناظران دسته‌های انتخاباتی و شماری از ناظران انتخابات، به اتفاق نظر تأیید کردند که به قفل‌های این مرکز هیچ آسیبی نرسیده و همه سالم است.

با آن‌که سالم‌بودن قفل‌های مرکز دیجیتالی از سوی تمام طرف‌ها تأیید شده است، اما هنوز اطمینان دسته‌های انتخاباتی به‌ویژه، ثبات و همگرایی از مصئونیت معلومات و دستگاه‌های بیومتریک در این مرکز حاصل نشده است و بر بررسی بیش‌تر و دقیق‌تر تأکید می‌کنند.

نور رحمن اخلاقی، عضو دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی به روزنامه اطلاعات روز می‌گوید که آنان هنوز از این‌که قفل‌ها -با وجود آن‌که کودنمبر دارند- عوض نشده باشند، اطمینان ندارند: «ممکن یک کودنمبر که روی قفل نوشته شده است، چند قفل داشته باشد. از همین رو تصمیم گرفته شد که ارزیابی بسیار دقیق در مورد مواد حساس که در این مرکز موجود است، انجام شود.»

نور رحمن اخلاقی، عضو دسته‌ی انتخاباتی به بررسی دقیق و شناسایی عامل اصلی شکستن قفل ساختمان آموزش‌های انتخاباتی تأکید می‌کند

در مرکز دیجیتالی، دوهزار و 643 دستگاه بیومتریک موجود است که قرنطین شده و هنوز معلومات این دستگاه‌ها به سرور منتقل نشده است.

آن‌طور که آقای اخلاقی می‌گوید، یک کمیته‌ی متشکل از مولانا عبدالله و اورنگ زیب، اعضای کمیسیون، دو ناظر دسته‌های انتخاباتی و نمایندگان نهادهای بین‌المللی مثل اتحادیه اروپا و ملل متحد شکل گرفته است که این قضیه را بررسی کند. این کمیته نخست بررسی می‌کند که عامل این قضیه کی‌ها بوده‌اند و به دنبال آن بررسی تخنیکی آغاز می‌شود.

بررسی تخنیکی طوری است که چند عدد از دستگاه‌های بیومتریک قرنطین‌شده‌ی که تا کنون معلوماتش به سرور داخل نشده است، به‌طور تصادفی انتخاب شده و ارزیابی می‌شود. در نتیجه‌ی این بررسی مشخص می‌شود که دستگاه‌ها دست‌کاری شده است یا خیر.

آقای اخلاقی دلیل تأکید به بررسی دقیق را احتمالاتی چون جابه‌جایی دستگاه‌های بیومتریک، نصب بدافزار در کمپیوترهای این مرکز و هک‌شدن سیستم عنوان می‌کند.

در عین حال آقای اخلاقی می‌گوید که دهلیز مرکز دیجیتالی که از جاهای حساس به‌شمار می‌رود با قفل غیرحساس «قفل غیرفلزی» قفل می‌شود که باعث نگرانی دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی شده است.

اما او با اشاره به یک کلید که در این دهلیز تعبیه شده است و کابل‌های کمپیوترها که معلومات دستگاه‌های بیومتریک را به سرور منتقل می‌کند و به آن وصل است، می‌گوید که این دهلیز از جاهای حساس محسوب می‌شود و نباید با قفل غیرحساس بسته شود: «از مجرای این سویج می‌توانند معلوماتی به سرور درملوک بفرستند. من نمی‌گویم که معلوماتی ارسال شده یا نه، ولی این سویچ چنین ظرفیتی دارد.»

آقای اخلاقی می‌گوید که دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی اطمینان دارد که در نتیجه‌ی این بررسی مواردی مشکوکی بیرون خواهد شد.

کمیسیون انتخابات اما می‌گوید که تمام قفل‌های مرکز دیجیتالی با کودنمبرهای که روی آن نوشته شده بود و نزد تمام ناظران دسته‌های انتخاباتی موجود است، سالم است و هیچ کار غیرقانونی انجام نشده است.

عصمت‌الله مل، عضو کمیسیون انتخابات پس از آن‌که قفل‌های مرکز دیجیتالی در حضور ناظران دسته‌های انتخاباتی و رسانه‌ها باز شد، در داخل این مرکز با اشاره به صندوق‌ها، دستگاه‌های بیومتریک، کمپیوترها و قفل دروازه‌ها گفت: «ببینید هیچ یک از این مواد، به‌طور غیرقانونی دست نخورده بود و قفل‌ها در حضور شما باز شد و دیدید که با همان کودنمبر که پیش ناظران بود، باز شد.»

جنجال‌های اخیر در کمیسیون پس از آن آغاز شد که دسته‌ی انتخاباتی «ثبات و همگرایی» به رهبری عبدالله عبدالله مدعی شد که حوالی ساعت ۱۰ یک‌شنبه‌شب نیروهای ویژه‌ی پولیس (CRU) در هماهنگی با ناظران تیم «دولت‌ساز» قفل‌های «دیجیتال سنتر» کمیسیون مستقل انتخابات را شکستانده و وارد این مرکز شده‌اند.

علی‌احمد عثمانی، رییس ستاد انتخاباتی ثبات و همگرایی روز دوشنبه، در یک کنفرانس خبری گفته بود که قفل شکسته‌ی مرکز جمع‌بندی و بررسی نتایج را خودش مشاهده کرده است. آقای عثمانی این اتفاق را حمله به کمیسیون مستقل انتخابات و حیثیت آن کمیسیون، آرای مردم و شفافیت انتخابات خواند و گفت که این مسأله باید به‌صورت جدی بررسی شود.

این دسته‌ی انتخاباتی همچنان در پیوند به این قضیه، خواستار تعلیق وظایف خوشحال‌خان سعادت، معین ارشد امنیتی وزارت داخله، حبیب‌الرحمن ننگ، رییس دبیرخانه‌ی کمیسیون مستقل انتخابات و مشاور امنیتی این کمیسیون شده بود.

مسئولان کمیسیون نخست ادعای شکسته‌شدن قفل را رد کرد، اما به دنبال آن در نشست خبری دیروز (سه‌شنبه، 30 میزان) گفتند که قفل دروازه‌ی ورودی (دهلیز اول) «ساختمان آموزش‌های انتخاباتی» این کمیسیون به دستور مشاور امنیتی دبیرخانه‌ی آن شکستانده شده و پس از آن دو سرباز ویژه‌ی پولیس برای گرم‌شدن به دهلیز این ساختمان رفته‌اند.

به گفته‌ی اورنگ زیب، عضو کمیسیون انتخابات، این دو سرباز به اجازه‌ی یکی از مشاوران امنیتی دبیرخانه‌ی کمیسیون به‌دلیل سردی هوا وارد دهلیز منزل اول این ساختمان شده بودند تا هم از سردی هوا در امان باشند و هم پهره‌داری کنند.

اورنگ‌زیب، عضو کمسیون انتخابات می‌گوید که دو سرباز ویژه‌ی پولیس به دستور مشاور امنیتی دبیرخانه کمیسیون وارد دهلیز اول ساختمان آموزش‌های انتخاباتی داخل شدند

آقای اورنگ‌زیب در گفته‌هایش با اشاره به انجام وظایف نیروهای ویژه‌ی پولیس، تأکید کرد که این نیروها باید در بیرون از ساختمان کمیسیون انتخابات، پهره‌داری کنند.

این دلیلِ کمیسیون که گفته است سربازان به‌دلیل سردی هوا قفل را شکسته و وارد دهلیز ساختمانی شده که مرکز دیجیتالی در آن موقعیت دارد، در شبکه‌های اجتماعی با واکنش گسترده‌ای روبه‌رو شده است. بیش‌تر کاربران آن را «دلیل مسخره» و توجیه‌ناپذیر خوانده‌اند.

با آن‌که کمیسیون پذیرفت این قفل شکسته شده است، اما تأکید کرد که این قفل حساس نبوده و آسیبی به مرکز دیجیتالی نرسیده است.

یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه‌ی افغانستان (فیفا) در صحبت با روزنامه اطلاعات روز با آن‌که سالم‌بودن قفل‌های داخل مرکز دیجیتالی را تأیید کرد، اما گفت که هر ساحه‌ی که مهرلاک می‌شود حساس است و باید طبق مقرره و قانون باز شود: «هر کسی که به چنین کاری اجازه داده است، باید پاسخ‌گو باشد. حساسیت انتخابات را باید درک کرد.»

یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه‌ی افغانستان (فیفا)

کار انتقال معلومات به سرور مرکزی آغاز شده است

پس از آن‌که کمیسیون از رسانه‌ها و ناظران دسته‌های انتخاباتی خواست که از مرکز دیجیتالی دیدن کنند و اطمینان حاصل کنند که هیچ قفل حساس مرکز دیجیتالی باز نشده است، شماری از ناظران دسته‌های انتخاباتی از جمله، ثبات و همگرایی، تیم فرامرز تمنا، تیم گلبدین حکمتیار، تیم نجرابی، تیم احمدولی مسعود و عنایت‌الله حفیظ نخست اجازه ندادند که چنین کاری انجام شود و می‌خواستند نخست یک کمیته‌ی تخنیکی ایجاد شود و سپس در حضور آنان این کار انجام شود. اما به‌دنبال آن پس از حدود دو ساعت، توافق کردند که این کار انجام شود. اکنون قفل‌های حساس و غیرحساس مرکز دیجیتالی باز شده است و قرار است که معلومات به سرور مرکزی منتقل شود.

حوا علم نورستانی، رییس کمیسوین انتخابات گفت که دستگاه‌های زیادی باقی نمانده و تا پایان روز چهارشنبه، تمام معلومات از دستگاه‌های بیومتریک به سرور منتقل می‌شود.

حوا علم نورستانی، رییس کمیسیون انتخابات می‌گوید که به‌زودی معلومات دستگاه‌های باقی‌مانده به سرور منتقل می‌شود

طبق طرزالعمل کمیسیون انتخابات، پس از آن‌که معلومات به‌طور کامل به سرور منتقل شد، مرحله‌ی تصفیه شروع می‌شود که در آن مرحله، پی‌آرکودهای تکراری، نشان انگشت تکراری، استیکر تکراری، عکس تکراری، عکس زیر سن، عکس از روی عکس و استفاده‌ی رأی پیش از ساعت هفت صبح و بعد از ساعت پنج عصر روز ششم میزان، تفکیک و تصفیه می‌شود.

در چهار روز گذشته هیچ معلوماتی از دستگاه‌ بیومتریک به سرور منتقل نشده است

کمیسیون، سندی را به رسانه‌ها نشان داد که در آن دیده می‌شد شرکت درملوک تأیید کرده است که در چهار روز گذشته هیچ معلوماتی از دستگاه‌های بیومتریک به سرور منتقل نشده است.

دلیل آن هم ختم تاریخ لایسنس سرور مرکزی که از سوی شرکت درملوک تعبیه شده، خوانده شده است. در این مدت هیچ معلوماتی اجازه ورود به سرور را نداشته و سرور در چهار روز متوقف بوده است.

انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان به تاریخ ششم میزان امسال برگزار شد. قرار بود نتیجه‌ی ابتدایی به تاریخ 27 میزان اعلام شود، اما به گفته‌ی کمیسیون به‌دلیل برخی مشکلات اعلام نتایج ابتدایی به تعویق افتاد و کمیسیون از اعلام‌نشدن آن معذرت خواست. طبق زمان‌بندی انتخابات قرار است نتیجه‌ی نهایی به تاریخ 16 عقرب اعلام شود، اما با توجه به تأخیر در اعلام نتایج ابتدایی، دشوار است که کمیسیون بتواند نتیجه نهایی را در تاریخ معین آن اعلام کند.

دیدگاه‌های شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *