محقق به شورای امنیت سازمان ملل: نسل‌کُشی هزاره‌ها را به رسمیت شناخته، عاملان آن را تحریم کنید

محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و مشاور ارشد رییس‌جمهور اشرف غنی در امور امنیتی و سیاسی می‌گوید که شورای امنیت سازمان ملل متحد با به رسمیت‌شناختن کشتار هزاره‌ها به‌عنوان نسل‌کُشی، عاملان آن را باید تحریم کند.

آقای محقق امروز (پنج‌شنبه، ۲۰ جوزا) در یک یادداشت فیس‌بوکی گفته است که شورای امنیت سازمان ملل متحد به‌خاطر جلوگیری از کشتار هزاره‌ها در افغانستان باید تدابیر پیشگیرانه اتخاذ کند.

او تأکید کرده است که هزاره‌ها در مکاتب، مساجد، زایشگاه‌ها و ورزشگاه‌ها به‌گونه‌ی بی‌رحمانه بدون هیچ توجیهی قتل‌عام می‌شوند و این قتل‌عام از مصادیق بارز جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی است.

 مشاور ارشد رییس‌جمهور در امور امنیتی و سیاسی از حکومت افغانستان نیز خواسته است که در قبال کشتار هزاره‌ها اقدامات عملی و مؤثرتری روی‌دست گیرد. او در خطاب به مسئولان حکومتی تأکید کرده است: «تنها به یک اظهار همدری اکتفا نکنید.»

او همچنین خواهان نشر نتایج تحقیقات در مورد حمله‌ی مسلحانه بر مصلای عبدالعلی مزاری، «شهید وحدت ملی» در ماه حوت سال ۱۳۹۸ شده است. در این رویداد، دست‌کم ۳۲ نفر کشته و بیش از ۸۰ نفر دیگر زخمی شدند.

آقای محقق این اظهارات را در واکنش به حمله‌ی افراد مسلح به یک مرکز مؤسسه‌ی ماین‌روبی در «هلوترست» در ولایت بغلان مطرح کرده است. در این حمله ۱۰ ماین‌روب کشته و ۱۶ ماین‌روب دیگر زخمی شده‌اند.

یکی از نجات‌یافتگان این حمله گفته است که افراد مسلح قبل از تیراندازی از آنان پرسیده بودند که در میان‌شان کسی از قوم هزاره هم است یا خیر. به گفته‌ی او، مهاجمان پنج تا شش نفر بوده و قبل از تیراندازی آنان را بازرسی بدنی کرده و پول و مبایل‌های‌شان را گرفته‌اند.

از سویی هم، محمد محقق این گفته‌ها را درحالی مطرح می‌کند که اخیرا شماری از شهروندان افغانستان کارزاری را در شبکه اجتماعی تویتر در اعتراض به «کشتار هدفمند» هزاره‌ها راه‌اندازی کردند. این کارزار که زیر نام (StopHazaraGenocide#)  راه‌اندازی شده بود، می‌گفت جهان باید کشتار هزاره‌ها را به‌عنوان «نسل‌کشی» به رسمیت بشناسد و برای حفاظت از هزاره‌ها اقدام کند.

در هفته‌های اخیر موجی از حملات هدفمند در غرب کابل آغاز شده است. در ۱۸ ثور مکتب سیدالشهدا در غرب کابل هدف حمله قرار گرفت که در نتیجه حدود ۹۰ نفر کشته و بیش از ۲۴۰ نفر دیگر زخمی شدند.

از ۱۱ جوزا تاکنون دست‌کم چهار انفجار ماین بر موترهای مسافربری در حوزه‌های سوم و ششم شهر کابل جان نزدیک به ۲۰ غیرنظامی را گرفت و بیش از ۲۰ غیرنظامی دیگر را زخمی کرد.

سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری حملات مکرر اخیر در غرب کابل را «کشتار و نسل‌کشی» خوانده و گفته بود که نهادهای امنیتی و کسانی که در حکومت به‌طور مستقیم مسئولیت تأمین امینت را بر عهده دارند، مکلفند که هرچه زودتر در برابر این «کشتار و نسل‌کشی» اقدام کرده و به مردم پاسخگو باشند.

پیشتر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان حمله بر مکتب سیدالشهدا را «پاکسازی قومی و نسل‌کشی» خوانده بود.

خانواده‌های قربانیان حمله بر مکتب سیدالشهدا نیز از حکومت افغانستان و جامعه جهانی خواسته بودند که این حمله را به‌عنوان مصداق «نسل‌کشی» به رسمیت بشناسند.